Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Smanjuje smrtnost

"Ovo je rezultat bez presedana" Lijek protiv raka jajnika dokazano učinkovit

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 8:30 2018-11-02T08:30:14+01:00

Tri godine nakon što su žene počele s uzimanjem lijeka u 2013. godini, istraživači su otkrili da je lijek povezan sa 70 posto smanjenom smrtnošću i povratkom raka, u usporedbi sa samo trećinom pacijenata u placebo grupi.

Novi tip liječenja mogao bi produžiti životnu dob osoba koje pate od raka jajnika - jednog od najsmrtonosnijih karcinoma koji zahvaćaju žene.

Naime, nakon kemoterapije i operacije, čak u 70 posto slučajeva rak jajnika vraća se u roku tri godine od tretmana, a samo 35 posto osoba preživi nakon inicijalne dijagnoze. Kada se rak jednom vrati, smatra se terminalnim.

No nova istraživanja pokazala su da lijek olaparib dramatično produžuje životni vijek i postotak preživjelih pacijentica od raka jajnika.

Olaparib je dan ženama kojima je rak uklonjen u potpunosti ili djelomično kroz kemoterapiju. Tri godine nakon što su žene počele s uzimanjem lijeka u 2013. godini, istraživači su otkrili da je lijek povezan sa 70 posto smanjenom smrtnošću i povratkom raka, u usporedbi sa samo trećinom pacijenata u placebo grupi.

Što je još važnije, budući da je praćenje vođeno samo tri godine nakon izdavanja lijeka, liječenje bi u principu moglo pružiti zaštitu još duži vremenski period.- Najuzbudljivija vijest je da više od polovica pacijenata na olaparibu nije doživjela povratak bolesti u minimalnom roku od tri godine. Ovo je rezultat bez presedana i podiže mogućnost da veći broj ovih pacijenata može biti izliječeno, iako je pritom nužno duže praćenje liječenih prije negoli konačno dođemo do tog zaključka, rekao je profesor Charlie Gourley, ravnatelj istraživanja raka jajnika na Sveučilištu u Edinburghu, prema Telegraphu.

Rezultati studije objavljeni su u New England Journal of Medicine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.