Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Pilot-projekt

Oralno zdravlje djece u Hrvatskoj je blago rečeno očajno. Prosječan 12-godišnjak ima već tri pokvarena zuba

Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 8:51 2019-01-24T08:51:52+01:00

Loše oralno zdravlje hrvatske djece posljedica je konzumiranja previše šećera, ali i loše oralne higijene. U pilot-projektu sudjelovat će 11 dječjih vrtića s dvije ili više skupine djece u dobi od tri godine i prvašići u 10 osnovnih škola s dva odjela

ZAGREB Loše oralno zdravlje djece u Hrvatskoj, što je posljedica konzumiranja previše šećera, ali i loše oralne higijene, razlog je zbog kojeg u dječjim vrtićima i školama uskoro kreće pilot-projekt nadziranog četkanja zubi. U pilot-projektu sudjelovat će 11 dječjih vrtića s po dvije ili više skupine djece u dobi od tri godine i prvašići u 10 osnovnih škola s po dva razredna odjela.

Ukupno, projekt će obuhvatiti oko 1.000 djece. Vrtići i škole su izabrani tako da su zastupljene ruralne i urbane sredine, a osigurane su besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u projekt. Nadzirano četkanje zubi odvijat će se od ožujka do lipnja, a cilj je pilot-projekta izrada zaključaka i preporuka za provođenje ove aktivnosti na nacionalnoj razini.

Zubna putovnica

Projekt će se uglavnom provoditi u školama Brodsko-posavske županije, gdje je najmanji udio djece uključen u predškolski odgoj, te u Solinu, gradu s najvećim natalitetom. Primorsko-goranska županija, koja ima dobra iskustva u prevenciji karijesa i unaprjeđenju oralnog zdravlja te već 10-tak godina uspješno provodi program unaprjeđenja dentalnog zdravlja, neće sudjelovati u pilot-projektu, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koji zajedno s Ministarstvom zdravstva organizira projekt. Kako djeca četkaju svoje zube u vrtićima će nadzirati tete, u školama učiteljice i učitelji, očekuje se stručna podrška zdravstvenih voditelja vrtića i medicinskih sestara timova školske medicine.

Ovaj je pilot-projekt nastavak programa »Zubne putovnice« koji se već drugu školsku godinu provodi na nacionalnoj razini za sve učenike šestih razreda osnovne škole i kod upisa u prvi razred osnovne škole. Zubnu putovnicu djeci uručuju školski liječnici, potičući ih da posjete svog zubara. U protekloj školskoj godini je 65 posto učenika 6. razreda osnovne škole ili više od 25.000 šestaša zahvaljujući tom programu posjetilo doktore dentalne medicine. Jednak je postotak bio i kod prvašića koji su dobili zubne putovnice.

Kod više od 50 posto učenika 6. razreda osnovne škole doktori dentalne medicine utvrdili su da su zubi zdravi i nema razloga za njihov popravak, a kod 10 posto djece liječenje je započelo i završilo prilikom ispunjavanja Zubne putovnice. Kod ostale djece, dakle gotovo 40 posto, utvrđena je potreba za daljnjim liječenjem. Prema podacima Zubne putovnice, KEP indeks koji je osnovni pokazatelj dentalnog zdravlja, za učenike 6. razreda iznosi 2,6 i niži je od prethodnih procjena, ali ipak još uvijek viši od preporučenog indeksa 1.

Lošija – Bugarska

Dok u Švicarskoj i skandinavskim zemljama 12-godišnjaci gotovo ne znaju za karijes, kod nas djeca te dobi imaju četiri do pet pokvarenih zuba, pokazuje KEP indeks za Hrvatsku mjeren 2015. godine. KEP je skraćenica od karijes, ekstrakcija, plomba, a predstavlja zbroj brojeva karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestogodišnjaka u Hrvatskoj iznosi 3,99. Jedino je Bugarska 2015. bila gora od nas s KEP indeksom 4,4, dok najniže vrijednosti KEP indeksa od 0,7 imaju Danska, Velika Britanija i Njemačka. Akcije koje je pokrenulo Ministarstvo zdravstva i HZJZ naš su KEP indeks popravili na 2,6 što je i dalje daleko ispod zapadnoeuropskih standarda.
Program nadziranog četkanja zubi preuzet je iz škotskog nacionalnog programa Childsmile koji je prilagođen hrvatskom okruženju, kažu u HZJZ-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.