Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Antidepresivi

Ono što vam farmaceutske tvrtke neće reći: Prozac i Zoloft imaju uznemirujuće nuspojave

Izvor: Pinterest
Izvor: Pinterest
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2019. u 14:15 2019-02-15T14:15:53+01:00

Selektivni inhibitori reapsorpcije serotonina trenutno su popularni na tržištu, pa farmaceutske tvrtke nerado govore o negativnom utjecaju koji ovi lijekovi imaju na libido.

Najčešće korišteni lijekovi koji dovode do seksualnih problema i pada libida su Prozac, Zoloft i Seroxat, a oko 40-80 posto pacijenata koji koriste antidepresive imaju neki oblik seksualne disfunkcije.

Najveći problem može biti upravo pad libida, a jedina alternativa u tom slučaju je promjena antidepresiva.

Kod malog broja pacijenata također se može javiti i dugotrajni negativni učinak na libido koji se osjeća i nakon prestanka uzimanja lijeka, tvrde stručnjaci.

Antidepresivi mogu uzrokovati i odloženu ejakulaciju ili orgazam, no ovaj problem se nakon nekog vremena obično povuče.

Selektivni inhibitori reapsorpcije serotonina trenutno su popularni na tržištu, pa farmaceutske tvrtke nerado govore o negativnom utjecaju koji ovi lijekovi imaju na libido.

Povezanost depresije, libida i antidepresiva kompleksna je problematika. Sama depresija često vodi do pada libida, a činjenica da antidepresiv dodatno smanjuje seksualnu želju, još više pogoršava situaciju.

Problem smanjenja libida pod utjecajem antidepresiva povezuje se s djelovanjem na serotonin. Naime, lijekovi iz grupe SSRI djeluju samo na povećanje serotonina, a upravo to je najvjerojatniji uzrok pada libida, piše Ordinacija.hr.

Seksualne nuspojave kod žena

Razine serotonina u tijelu stabiliziraju se antidepresivima na recept. Žene koje uzimaju SSRI mogu imati zakašnjelu vaginalnu lubrikaciju kao i odgođeni ili blokirani orgazam. Općenito, žene će vjerojatno iskusiti nedostatak želje za seksom. U nekim slučajevima, žene navode nelagodu tijekom seksa.

Seksualne nuspojave kod muškaraca

Muškarci su također pogođeni stabilizacijom serotonina koju uzrokuju SSRI. Uobičajene nuspojave kod muškaraca uključuju smanjeni libido i poteškoće u postizanju erekcije. Neki muškarci imaju problema s održavanjem erekcije. Muškarci koji uzimaju antidepresive također prijavljuju kasni ili blokirani orgazam, piše Healthline.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.