Američko istraživanje

Omega 3 smanjuje rizik od aritmije

Hina



BOSTON Odrasle osobe kod kojih su zabilježene najviše vrijednosti omega 3 masnih kiselina u krvi imale su 30 posto manje izglede za razvijanje poremećaja srčanog ritma od vršnjaka koji su imali najniže vrijednosti, pokazalo je američko istraživanje. 


»Rizik koji je 30 posto manji za najčešći oblik aritmije u SAD-u prilično je velika stvar«, kazao je Dariush Mozaffarian, autor istraživanja i profesor na Harvardskoj školi javnog zdravlja.


Neka ranija istraživanja sugerirala su da osobe koje jedu puno ribe, koja je najčešći izvor omega 3 masnih kiselina, imaju niži rizik od razvoja atrijske fibrilacije no druga nisu pronašla istu vezu.




Dok su se ranija istraživanja temeljila na odgovorima ispitanika o tome koliko jedu ribe, u ovome su mjerene vrijednosti omega 3 masnih kiselina u krvi kod više od 3.300 osoba starijih od 65 godina.


Tijekom sljedećih 14 godina znanstvenici su pratili njihovo zdravlje i kod 789 otkrili atrijsku fibrilaciju. Analizom podataka utvrđeno je da je skupina s najvišim razinama omege 3 u krvi na početku istraživanja imala 30 posto manje izglede da im se pojavi aritmija u odnosu na one s najnižim vrijednostima. »To su znatna smanjenja rizika«, kazao je Alvaro Alonso, profesor sa škole javnog zdravlja Sveučilišta u Minnesoti. 


Kod devet posto Amerikanaca pojavit će se do 80. godine života atrijska fibrilacija. Abnormalnosti srčanog ritma mogu voditi u moždani udar ili zatajenje srca. Nema velikog izbora lijekova za takva stanja i uglavnom su usmjereni na preveniranje moždanih udara lijekovima protiv zgrušavanja krvi.