Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Znanje i okusi

Od 20. do 22. listopada sedmi po redu festival "Pazi što jedeš" u pulskom Circolu

Od 20. do 22. listopada sedmi po redu festival "Pazi što jedeš" u pulskom Circolu
Od 20. do 22. listopada sedmi po redu festival "Pazi što jedeš" u pulskom Circolu
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2017. u 10:27 2017-10-18T10:27:00+02:00

U sklopu Pazijevog boravka održavat će se Eko kutak na kojem kroz brzopotezna pitanja posjetitelji mogu upoznati proizvođače i poljoprivrednike i njihov rad na malo drukčiji način

pazi_sto_jedes-hr

Prenošenje znanja o pripremanju namirnica i očuvanju okusa mediteranske prehrane, tema je ovogodišnjeg, sedmog po redu festivala "Pazi što jedeš" što se u Circolu u Puli održava od 20. do 22. listopada. Voditeljica projekta je mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica Etnografskog muzeja Istre, a organizacijski odbor PŠJ čine još Daniela Gašpar, Ina Delić, Marina Lovrić, Kristian Vlašić, Irena Čatić, Megi Kožul, Nina Penezić, Tea Kalčić i Matea Ferenčić.

Oni koji se bave hranom, oni koji ju uzgajaju, oni koji istražuju i pišu o hrani, surađuju na ostvarenju ovog projekta u sklopu kojeg se održavaju besplatne radionice pripremanja tradicijske tjestenine (pljukanci, fuži) na kojima i djeca i odrasli nauče kako pripremati paštu na način kako su to radile naše none, kao i radionice pripovjednog tipa namijenjene najmlađim posjetiteljima koji tako uče o važnosti očuvanja tradicije pripovijedanja, pa likovne radionice na kojima se kreativnost izražava putem prirodnih materijala, tu su i predavanja posvećena općenito prehrani, ekologiji i održivom razvoju na kojima stručnjaci iz raznih područja, etnolozi, antropolozi, ekonomisti, sociolozi, poljoprivrednici..., predstavljaju rezultate svojih istraživanja, te Studentski dan organiziran u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli posvećen seminarskim, završnim, diplomskim ili magistarskim radovima i sajam certificiranih ekoloških proizvođača iz cijele Hrvatske.

Sladoled od tartufa

U skladu s temom - znanje i okusi - ove će godine biti predstavljen i novi segment ove manifestacije, Pazi što jedeš Laboratorij (PŠJ Lab), kojeg Etnografski muzej Istre organizira uz pomoć Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj edukativni dio tijekom kojeg se dokumentiraju znanja i vještine pripreme tradicijskih jela, namijenjen je prvenstveno studentima etnologije i kulturne antropologije. Tako su od 15. do 17. svibnja Maja Drobac, Martina Petrović, Lea Šprajc i Klara Zečević Bogojević, studentice raznih godina studija Etnologije i kulturne antropologije te Antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, videoumjetnik i dokumentarist Matija Kralj, te voditeljica terenske nastave dr. sc. Tihana Rubić, doc., Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u Centru za nematerijalnu kulturnu baštinu u Pićnu pohađali teorijski i praktični dio edukacije.

Istraživali su i dokumentirali suvremena znanja i vještine pripreme tradicijskih jela u okviru PŠJ Laba čiji je cilj dokumentirati znanja, ona “na terenu”, i iskustva vezana uz lokalnu tradicijsku prehranu – nematerijalnu kulturu ovoga kraja. U Potpićnu, Barišićima, zavirili su u kuhinju, i bilježnicu, none Lidije Baćac te se divili njezinom umijeću pripreme ukusnih slatkih rafiola. Također, imali su priliku snimiti, srećom i kušati, specijalitete restorana “Stare staze“ u Kršanu, inspirirane lokalnom tradicijskom kuhinjom, uživati u čarobnom okusu domaćega sladoleda od tartufa, raviola s tartufima i pljukanaca sa šparogama kuhara Denisa Benkovića, uz asistenciju Melite Ivaninić.

Suosjećajni istraživači

psj

- Jelovnik je, po dogovoru, bio bezmesni. Činilo nam se važnim ne samo pridonijeti suosjećajnijem istraživačkom procesu te jelovniku istraživača na terenu, već i afirmirati one elemente tradicijske kuhinje koji se temelje na namirnicama koje su u ranijim razdobljima činile svakodnevni, dostupan dio tradicijske kuhinje, pojašnjava dr. sc. Tihana Rubić.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu bio je izvrsno mjesto za odvijanje teorijskog dijela edukacije na temu tradicijske prehrane, koji je prethodio terenskom radu, prvoga dana PŠJ Laba. Edukacija je uključivala predavanja o tradicijskoj prehrani i radionice o filmskoj montaži, tehničkim karakteristikama opreme za snimanje te primjerima dokumentarnih filmova. Studenti su kroz izlaganja čuli o regionalnim i lokalnim specifičnostima tradicijske prehrane, kao i dosadašnjim istraživanjima, kroz etnološku i kulturnoantropološku perspektivu. Središnja aktivnost PŠJ Laba, audio i video snimanje pripreme tradicijskih jela, odvijala se na dvije lokacije: u profesionalnoj, restoranskoj kuhinji te u privatnom domu.

- Teško je bilo odvagnuti je li nas se više dojmio sladoled od tartufa, priprema rafiola s nadjevom od sira, šećera i grožđica, ili upoznavanje lokalnoga samoniklog jestivog bilja. Dan je potom završio obilaskom doline rijeke Raše i razgovorima o budućim temama i suradnjama dogodine, na temi agroturizma. Trećega dana razgledali smo Pićan, upoznavši se s bogatom mjesnom poviješću nekadašnjeg biskupskoga grada te specifičnostima lokalnoga govora, uz organizirano vodstvo Elis Baćac, suradnice na terenu, te velečasnog Antuna Kurelovića, mjesnoga župnika.

U Pazinu smo obišli novi stalni postav Muzeja, uz stručno vodstvo mr. sc. Tanje Kocković Zaborski te ravnateljice dr. sc. Lidije Nikočević. U konačnici, deset sati snimljenog video i audio materijala na raznim kamerama, te stotine fotografija, čine dio dokumentacije CENKI-ja te Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Štoviše, materijal na Fakultetu pohranjen je u okviru novouspostavljenoga Arhiva podataka za društvene i humanističke znanosti (Dataverse), Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a široj javnosti će biti dostupni putem web-stranice Pazistojedes.com, te predstavljeni na ovogodišnjoj manifestaciji. Studentice i suradnici izradili su dokumentarni kratkometražni film kojim će prikazati i problematizirati tradicijsku prehranu u suvremenom kontekstu, kaže dr. sc. Rubić.

Pašta po starinski

- Tradicijska prehrana u suvremenom kontekstu funkcionira raznoliko. Pojedina znanja, prakse i vještine žive tek u sjećanjima lokalnih stanovnika, dok se neka prakticiraju i danas. Kultura tradicijske prehrane postoji u preslojavanju, dinamičnoj “igri” tradicijskog i modernog, “starog” i “novog”, bilo u pogledu tehnologije izrade tijesta, postavljanja tradicijskih jela u okviru “švedskoga stola”, usmenog prenošenih tumačenja i znanja o tomu “kako je i što najbolje” činiti da bi se dobilo dobro tijesto ili, primjerice, što čini razliku u pripremi jela, kršanskih i pićanskih, navodi dr. sc. Rubić.

Tijekom ovogodišnjeg izdanja Festivala održavat će se raznovrsne radionice. Djeca će se tako okušati u izradi „pašte po starinski“, saznati više o filcanju, dok će se odrasli baviti sirovom hranom, izradom aromaterapijskih ulja, prirodne kozmetike ili pak ukrašavanjem posuda.

vrt45

U sklopu Dnevnog boravka bit će predstavljene teme koje se obrađuju na prezentacijama, degustacijama, okruglim stolovima. Osim proizvođača, kroz Dnevni boravak će proći mnogi koji imaju zanimljive recepte, proizvode, priče ili štogod ukusnoga za kušati. Također, u sklopu Pazijevog boravka održavat će se Eko kutak na kojem kroz brzopotezna pitanja posjetitelji mogu upoznati proizvođače i poljoprivrednike i njihov rad na malo drukčiji način, a mogu primjerice saznati i kako se riješiti puževa, koliko očiju ima pčela, zašto je dobro posaditi neven blizu mrkve, zašto se batat tako zove, koliko koštica ima jabuka i slično.

Organizator Etnografski muzej Istre već je otišao i korak dalje, pa je tako već poznato da će se manifestacija iduće godine baviti temom „Pazi gdje jedeš“, te će biti posvećena promišljanju značaja mjesta gdje jedemo - dom, restoran, konoba.

Eko sajam

U sklopu manifestacije održava se eko sajam na kojem sudjeluje mnoštvo certificiranih ekoloških proizvođača. Cilj sajmenog dijela je omogućiti direktan kontakt potrošača i proizvođača eko proizvoda te učiniti dostupnom što širu paletu ekoloških proizvoda na jednom mjestu. Posjetitelji mogu degustirati proizvod, ali i potražiti savjet od izlagača, uvijek spremnih na pomoć.

Bit će tamo starinskih sorti sjemenja, proizvoda od aronije, bučinog ulja, pirovog, heljdinog, raženog, kestenovog brašna, kremšnita od batata, sirove hrane, bezglutenskih proizvoda, lavande, sirupa od bazge i koprive, marmelade od tikve, hajdinske kaše, chutneya, smokvenjaka, mandarina, limuna, ručno rađene tjestenine s vrganjima i biljem..., a što će ponuditi Biodar, OPG Milan Borojević, OPG Vesna Branilović, OPG Igor Devald, OPG Ljiljana Diktić, OPG Stjepan Hlevnjak, OPG Magdalena Hranjec, OPG Dean Hunjadi, OPG Jakopović, OPG Komić, OPG Marko Komparić, OPG Klaudia Krstičević, OPG Krušvar, OPG Lovro Lenac, OPG Matija Loboda, OPG Violeta Lovrec, OPG Štefica Meandžija, OPG Mihaljević, OPG Jovan Ninković, OPG Andreja Petrović, OPG Vlado Posel, OPG Zoran Pribičević, OPG Robi Režek, OPG Sabol, OPG Siljan, OPG Armanda Sirotić, OPG Sokić, OPG Lorena Stipančić, OPG Zdravko Šegović, OPG Jagoda Turk, Parnad, PG Rad-kom d.o.o. i SMID.

psj1

Program u Circolu u Puli

     Petak, 20. listopada

 • Svečano otvorenje, 12.30 sati.
 • Eko sajam od 10 do 19 sati.
 • Prezentacija i degustacija pazinskog cukerančića (LAG Središnja Istra, Davorka Šajina, agroturizam Ograde) od 13 do 14 sati.
 • Studentski dan (Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković) od 14 do 16 sati.
 • Prezentacija i degustacija eko bire “Kampanjola“ od 19 sati.

       Subota, 21. listopada

 • Eko sajam od 10 do 19 sati.
 • Nutri doručak, prezentacija i degustacija zdravog doručka s Ninom Penezić, mag. nutr. od 9.30 do 10.30 sati.
 • PŠJ Lab, prezentacija kratkog studentskog dokumentarnog filma u sklopu Pazi što jedeš laboratorija od 11 do 12 sati.
 • Ručak uz zalogajnicu Punkt od 13 do 14 sati.
 • Radionice za djecu
 • Likovna radionica od 10.30 do 11.15 sati.
 • Filc piknik od 17 do 18 sati.
 • (Nije se potrebno najaviti. Radionice su besplatne.)
 • Radionice za odrasle
 • Prirodna kozmetika by Vanja Lisjak od 11 do 13 sati.
 • Sirova hrana by Shanti od 13.30 do 15 sati.
 • Aromaterapija by Saša Radolović od 15 do 18 sati.
 • (Prijave na mail delicina@gmail.com. Ove se radionice plaćaju).
 • Dnevni boravak
 • Eko kutak, razgovori s ekološkim proizvođačima od 15 do 15.50 sati.
 • Ćakulice o kuharicama, prenošenje znanja s tiskanih kuharica / bilježnica recepata na nove generacije. Moderatorica Ivona Orlić, sudjeluju: Vesna Medvedec, Jelena Ivanišević, Melanija Belaj, od 17 do 18 sati.
 • Prezentacija i degustacija Hook i Cook od 19 sati.

      Nedjelja, 22. listopada

 • Eko sajam od 10 do 18 sati
 • Doručak uz solidarnu eko kuhinju, prezentacija i degustacija od 10 do 11 sati
 • Radionica za djecu
 • Pašta po starinski od 11 do 11.45 sati.
 • (Nije se potrebno najaviti. Radionica je besplatna.)
 • Radionice za odrasle
 • Sirove slastice by Iva Finderle od 13.30 do 15.30 sati.
 • Ukrašavanje tegli od 15.30 do 17.30 sati.
 • (Prijave na mail delicina@gmail.com. Ove se radionice plaćaju).
 • Dnevni boravak
 • Eko kutak - razgovori s ekološkim proizvođačima od 12 do 13 sati.
 • Ručak uz zalogajnicu Punkt od 13 do 14 sati.
Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.