Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Besplatni download

Mobilna aplikacija "Alergični": Građani će mobitelom moći prijaviti pojavu ambrozije

Mobilna aplikacija "Alergični": Građani će mobitelom moći prijaviti pojavu ambrozije
Mobilna aplikacija "Alergični": Građani će mobitelom moći prijaviti pojavu ambrozije
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2016. u 11:12 2016-06-18T11:12:00+02:00

Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema kojima su izložene osobe alergične na ambroziju, Hrvatsko alergološko društvo izradilo je u okviru akcije »Alergični na alergije« aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom »Alergični«. Aplikacija građanima omogućuje fotografiranje i prijavu staništa ambrozije, što se zatim prijavljuje nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu skinuti besplatno i instalirati je na svoj uređaj. U slučaju da se uoči područje pod ambrozijom, dovoljno je fotografirati područje, a aplikacija fotografiju s točnom geolokacijom sama ucrtava na kartu. Aplikacija je izrađena uz podršku Jadranskog galenskog laboratorija (JGL), koji će svakog korisnika aplikacije koji prijavi deset lokacija s ambrozijom nagraditi poklon paketom proizvoda za pomoć pri simptomima alergije.

Alergije pogađaju više od 30 posto stanovništva, a oko 25 posto mladih ima neku od alergijskih bolesti. U Hrvatskoj 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima, upozorava Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju. 

Upravo je pelud ambrozije jedan od najjačih poznatih alergena, koji na sluznicama dišnih organa može prouzrokovati alergijsku reakciju, sa simptomima crvenila očiju, suzenja, začepljenja nosa, kihanja, kašlja, otežanog disanja, pa čak i astme i promjena na koži.

Korisnici pametnih telefona na Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=agency.sevenofnine.ragweed&hl=en)  i iOS platformama
(https://itunes.apple.com/hr/app/alergicni/id1119586705?mt=) aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje.

Na adresi https://youtu.be/LJcjwZidk1c možete pogledati i kako koristiti aplikaciju „Alergični“.
Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije – www.alergicni.com.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.