Odradile detoks

Miranda Kerr i Gwyneth Paltrow o osmodnevnoj detoksikaciji kozjim mlijekom

P. N.

foto Reuters

foto Reuters

Poznati supermodel Miranda Kerr priznaje da nije bilo lako izdržati, jednostavno zbog životnih navika, te da je na jednu od poslovnih večera na kojoj su se pila vina i šampanjac, ona stigla s – kozjim mlijekom



Da bi se osjećala bolje, 44-godišnja glumica Gwyneth Paltrow, koja se svako malo nađe u ulozi lifestyle gurua, ne ustručava se eksperimentirati. „Kad si među prvima koji će nešto isprobati, ljudi znaju pitati jesi lud, zašto to radiš…, a onda im za nekoliko godina to postane prihvatljivo. Kad pronađem novitet za koji smatram da djeluje, volim to podijeliti s drugima“, kaže Paltrow.


Na ideju o osmodnevnoj detoksikaciji kozjim mlijekom došla je nakon što je na prijedlog naturopatkinje Linde Lancaster isto učinila supermodel Miranda Kerr. Mirandi, koja je započela ovaj trend, riječi dr. Lancaster „osjećat ćeš se jako dobro“ bile su dovoljno uvjerljive da osam dana pije nepasteriziranog kozjeg mlijeka onoliko koliko želi, u kombinaciji s određenim biljkama, a namjera joj je bila, kako je sama pojasnila, očistiti probavni sustav.



Nema čega nema




Kod koza je specifično što one na ispaši jedu po par listova od svake biljke, pa tako dnevno uspiju konzumirati do 400 različitih biljaka, koje, pored ostalih elemenata,  u sebi sadrže i enzime čistače. Kozje mlijeko sadrži oko 80-ak različitih enzima, koji pogoduju nekoj od stanica, zato je ljekovitost kozjeg mlijeka širokog spektra. Kozje mlijeko sadrži i vitamine B1, B2, B6, B12, A, kalij, bakar, kalcij, fosfor, cink, selen, antioksidanse. Mogu ga piti i dijabetičari te mnoga djeca koja su alergična na kravlje mlijeko.



– Osjećala sam se puna energije, misli su mi bile jasnije, čak sam i vidjela bistrije, izjavila je Kerr, napomenuvši kako ovu vrstu detoksa nije napravila zato da bi izgubila kilograme, no priznala je da nije bilo lako izdržati jednostavno zbog životnih navika, a i na jednu od poslovnih večera na kojoj su se pila vina i šampanjac, ona je, naravno, stigla s – kozjim mlijekom.


Enzimi čistači


Kozje mlijeko sadrži manje laktoze od kravljeg i može olakšati tijelu iskorištavanje korisnih nutrijenata kao što su željezo, kalcij, fosfor, magnezij, navode stručnjaci. Također je zabilježeno da smanjuje upale, jača imunološki sustav, snižava krvni tlak.


– Zaista me zanima utjecaj teških metala i parazita na naš organizam. Mislim da su to dva glavna razloga zašto se loše osjećamo. Hranim se prilično zdravo i kad jedem procesiranu hranu i ne pazim na unos alkohola, osjećam posljedice. Ali, ponekad želite delicije i učinit ćete svjesni odabir: „Da, znam da se od toga neću osjećati sjajno, ali danas ću svejedno tako odabrati“, izjavila je Paltrow u intervjuu za Women’s Health. Dok je provodila detoksikaciju, Paltrow je radila na projektu Goop Wellness, novoj liniji dodataka prehrani.



„Muć, muć“ za zdravlje


Redovitim „mućkanjem“ kozjeg mlijeka u ustima poboljšava se apsorpcija korisnih tvari iz mlijeka koje, osim toga, liječi i bolesti desni poput paradentoze, izbjeljuje zubnu caklinu, spriječava taloženje plaka na zubima, te štiti zube od karijesa. Postupak je potrebno provoditi dnevno 3 do 5 puta na dan.


– Potrebno je dnevno konzumirati svega dva decilitra kozjeg mlijeka i to na način da gutljaj mlijeka ostavimo u usnoj šupljini i radimo pokret kao da žvačemo hranu. Ne radi se zapravo o klasičnom mućkanju tekućine u ustima, već je važno imitirati taj pokret žvakanja, minutu do dvije, kaže Siniša Obradović.



– Ako želite pomoći svom tijelu da se izliječi od neke bolesti ili da se jednostavno regenerira, trebali biste dnevno unositi od pola litre do litru kozjeg svježeg mlijeka. Napominjem stalno da pasterizirano mlijeko nije ljekovito, nego da se sva ljekovitost kozjeg mlijeka nalazi u svježem kozjem mlijeku. Iz tog razloga prodajem isključivo svježe kozje mlijeko, priča Siniša Obradović, uzgajivač koza te dodaje kako ga je nedavno nazvao jedan čitatelj Butige i, ukratko, rekao mu da kozje mlijeko nije ljekovito jer ga je njegova baba pila čitav život, a umrla je sa 79 godina.


– Pokušao sam mu objasniti da ljekovitost kozjeg mlijeka leži u enzimima čistačima, koji se prilikom termičke obrade gube. Dakle, ponovno napominjem, kozje mlijeko treba kozumirati svježe, ne kuhano, ne pasterizirano, jer dovoljno je svega 42 stupnja Celzija da se svi enzimi u potpunosti unište. Upravo ti enzimi čistači su najveća blagodat kozjeg mlijeka jer  samo oni mogu ući u ljudsku stanicu unijeti hranu u nju i iznijeti otpad, tako da se ona regenerira. Svaka stanica koja ne dobije hranjive tvari, odumire i naš organizam mora proizvesti novu stanicu.


Rasputinova tajna


Jedan od bitnih faktora kod konzumacije kozjeg mlijeka je da ljudi tijekom tretmana kozjim mlijekom moraju biti fizički aktivni iz jednostavnog razloga što tijekom fizičkog napora tijelo treba više kisika, srce jače radi, pa je cirkulacija bolja. Redovnim fizičkim naporom pomaže se tijelu da se lakše regenerira.


– Kad bi ljudi uz svježe kozje mlijeko prakticirali i neku fizičku aktivnost, efekt bi bio puno veći, a tijelu bi trebalo puno manje vremena za oporavak, navodi Obradović.


Postoji jedna zgodna priča o Rasputinu, kaže, poznatom alternativcu koji je liječio rusku carsku obitelj, a žene, pa i samu caricu koja je bila na samrti, liječio je – seksom. Tajna je u tome da je smatrao da bolestan čovjek nema dovoljno kisika u tijelu, kao i da manjak kisika u tijelu rezultira bolešću pa je stoga terapije biljnim čajevima, sirovim kozjim mlijekom, nadopunjavao i seksom jer tijelo tijekom fizičke aktivnosti prima više kisika i tako lakše raznosi hranjive tvari  po organizmu, a kroz znoj se tijelo brže čisti od nakupljenih toksina.