Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4n
Sutra: 18° 18° 4n
20. listopada 2019.
Američko istraživanje

Mediteranska dijeta održava ljude genetički mladima

Mediteranska dijeta održava ljude genetički mladima
Mediteranska dijeta održava ljude genetički mladima
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2014. u 16:48 2014-12-05T16:48:00+01:00

Ova dijeta podrazumijeva konzumiranje velikih količina povrća, maslinovog ulja, svježe ribe i voća što bi moglo spriječiti oštećenje DNA, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal

Mediteranska dijeta recept je za dugovječnost jer održava ljude genetički mladima, zaključili su američki znanstvenici.

Ova dijeta podrazumijeva konzumiranje velikih količina povrća, maslinovog ulja, svježe ribe i voća što bi moglo spriječiti oštećenje DNA, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Bostonski istraživači pratili su naime zdravstveno stanje 5.000 medicinskih sestara kroz cijelo desetljeće.

Medicinske sestre koje su se držale pravila ove dijete u svojim su stanicama imale manje znakova starenja, pokazalo je istraživanje.

Mediteranska dijeta često je spominjana kao dijeta koja donosi zdravstvene prednosti, te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Iako još nije jasno što Mediteransku dijetu čini toliko djelotvornom, njene ključne komponente - svježe voće i povrće, piletina i riba, umjesto crvenog mesa, maslaca i životinjskih masti - odlično djeluju na tijelo. 

Namirnice bogate vitaminima štite tijelo od stresa i oštećenja stanica, a iz najnovijeg istraživanja doznajemo da Mediteranska dijeta štiti DNA.

Tijekom istraživanja je zaključeno da su medicinske sestre koje su bile na Mediteranskoj dijeti imale veće i zdravije telomere.

Istraživači su naime promatrali telomere, male strukture koje čuvaju krajeve naših kromosona, koji pak nose naš DNA kod.

Te zaštitne kapice sprječavaju gubitak genetičkih informacija tijekom diobe stanica.

Dok starimo telomeri postaju kraći - njihov integritet slabi, što bi moglo stanicama poslati poruku da se prestanu dijeliti i umru.

Manji telomeri povezani su s nizom bolesti povezanih sa starenjem, a među kojima su srčane bolesti i rak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.