Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Kako piti pametno

Mamurluk je bolje spriječiti nego liječiti! Imamo nekoliko savjeta kako to učiniti na vrijeme

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 8:02 2018-09-18T08:02:41+02:00

Dobra stara "Bolje spriječiti nego liječiti" stoji uvijek, a naročito kada je u pitanju mamurluk. Ako se već želite proveseliti alkoholom, naučite kako to učiniti bez drastičnih posljedica zbog kojih ćete zažaliti.

Koliko puta ste rekli "nikad više"? U vrijeme mamurnih jutra sigurno svaki put. Onoliko koliko opuštena večer uz piće razveseli, toliko jutra nakon obično bole - katkad i više od toga. Mučnina, slabost, glavobolja, povraćanje, samo su neki od simptoma koje plaćamo za neumjerenu i bezbrižnu konzumaciju alkohola od koje se mnogi nerijetko oporavljaju čitav dan. No mamurluk ne mora uvijek biti težak, naročito ako se poštuje nekoliko jednostavnih pravila koja vam neće samo olakšati iduće jutro, već i pomoći da se s pićem tijekom večeri nosite bolje i pametnije.

U vodi je spas

Konzumacija alkohola dovodi do dehidracije. Alkohol ima svojstvo diuretika što znači da povećava produkciju urina zbog čega češće morate u toalet, a pritom gubite mnogo tekućina i elektorlita potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

Osim toga, ako uistinu pretjerate pa pritom i povraćate, tijelo gubi još više potrebnih tekućina i nastupa teža dehidracija. Upravo je to razlog neutažive žeđi, umora, glavobolje i vrtoglavice koju osjećate ujutro.

Kako biste spriječili simptome, stvorite naviku da, dok pijete alkohola piće izmjenično unosite i dovoljnu količinu vode ili se prije spavanja prisilite da popijete nekoliko čaša vode (čak i ako vam ne ide). Tijelo će vam drugo jutro biti zahvalno.

Izbjegnite pića s kongenerom

Neka alkoholna pića izazivaju veći mamurluk od drugih. Istraživanja su pokazala da je za to zadužen specifičan spoj koji se u njima nalazi, zvan kongener, o čijoj koncentraciji ovisi jačina mamurluka. Riječ je o produktu fermentacije, a može biti i naknadno dodan u procesu proizvodnje kako bi pridonio okusu, mirisu i izgledu pića.

Kongener se nalazi primarno u tamnim pićima, brendiju, tekili, viskiju i crnom vinu. S druge strane svjetla pića poput bijelog ruma, vodke ili džina imaju mnogo manji udio ove tvari te posljedično izazivaju manji mamurluk. Stoga kada već pijete, nastojte da to budu neka od pića s manjom količinom kongenera.

Neka piću prethodi kvalitetan obrok

Hrana je, uz vodu, najveći saveznik protiv mamurluka, a osim što vam pomaže da se drugi dan osjećate bolje, uz pun želudac bolje ćete kontrolirati količinu alkohola koju pijete te njegov utjecaj na vas.

Naime, hrana usporava apsorpciju alkohola u vaš krvni sustav te snižava njegovu koncentraciju u krvi zbog čega su i posljedice drugi dan povoljnije za vašu glavu.

Pritom je važno da se obrok sastoji od cjelovitih žitarica, nezasićenih masti i proteina koji će vam dati snagu da suočite tijelo s alkoholom. U protivnom, alkohol će na vas utjecati brzo i nepovoljno, a posljedice koje ćete snositi bit će neugodne iduće jutro.

Pijte sporo

Osobe koje alkohol piju sporije rjeđe su mamurne iduće jutro. Razlog za to nije samo činjenica da se na taj način pije manje, već i to što tijelo ima dovoljno vremena da probavi alkohol. Optimalna mjera bila bi čaša alkoholnog pića po satu, a ako u međuvremenu ne znate što biste pijuckali, uz svoje piće naručite i čašu vode. Tako ćete ujedno i hidratizirati tijelo, a i sporije unositi alkohol u svoj organizam.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.