Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
Dr.med Valter Ajman o fitoaromaterapiji

Kako mirisi liječe?

Kako mirisi liječe?
Kako mirisi liječe?
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2011. u 8:36 2011-03-23T08:36:00+01:00

Promatrati aromaterpiju izdvojeno od fitoterapije jedna je od najvećih pogrešaka i vrlo često je ta pogreška namjerna.  Najbolji rezultatiti u tretmanima bolesti i poremećaja postižu se upravo kombiniranim djelovanjem eteričnih ulja i ljekovitog  bilja 

Današnja moderna fitoaromaterapija potekla je iz Francuske. Osnovna značajka moderne francuske fitoaromaterapije je to što koristi kombinaciju tradicionalnih travarskih iskustava i znanstveno utemeljnih dokaza o djelovanju ljekovitog bilja.

Dok se u tradicionalnom travarstvu  koristi jedna ljekovita biljka za širok spektar djelovanja, moderno doba  pak smatra da spektar djelovanja jedne biljke i nije tako širok, već se  snaga jedne biljke može korisiti u svrhu rješavanja jednog zdravstvenog  problema, a najviše u tri.

Često će se efekt liječenja ojačati tako da se  koriste kombinacije nekoliko vrsta biljaka. Ono što je najvažnije naglasiti jest da liječenje prirodnim pripravcima traje duže od liječenja klasičnim lijekovima. No biljni pripravci gotovo uvijek djeluju na uzrok,  dok klasični lijekovi liječe simptome pa je liječenje prirodnim putem  uvijek kvalitetnije.

Na taj nam način o fotoaromaterapiji progovara dr.  med. Valter Ajman koji se u okviru svog studija Aromamedica umnogome oslanja upravo na fitoaromaterapiju koja danas ima sve više poklonika. Koliko je aromaterpija uopće danas ozbiljno shvaćena i mijenja li  se u tom shvaćanju nešto, prvo je pitanje koje smo uputili našem sugovorniku.

– Aromaterapija se najčešće doživljava kao aroma, a ne terapija. Istina je da esencijalna ulja mirišu, neka ugodno, a neka ne, ovisno o samoj  osobi i njenom ukusu. Promatrati aromaterpiju izdvojeno od fitoterapije jedna je od najvećih pogrešaka i vrlo često je ta pogreška namjerna.
 Najbolji rezultatiti u tretmanima bolesti i poremećaja postižu se upravo  kombiniranim djelovanjem eteričnih ulja i ljekovitog bilja. Primjerice, u  tretmanima HPV-a  koriste se  eterična ulja s protuvirusnim djelovanjem   protiv tog virusa, dok se istovremeno treba uzimati i neki pripravak za  poticanje rada imunosnog sustava, poput integralne otopine ehinacveje  ili soka mangostina.

Kako se sve mogu primjenjivati eterična ulja?

– Na razne načine. U prostoru ga je najlakše korisiti putem difuzera.  Na taj način eterična ulja imaju najbolje djelovanje na psihu čovjeka.  Boravak u okruženju s ugodnim mirisom opušta, relaksira um i povećava učinkovitost, kako na poslu, tako i u domu.

Koji tip ulja će netko  koristiti, ovisi o tome što se želi postići. Ulje lavande, kamilice ili mandarine djeluje relaksirajuće, smirujuće, pa čak i uspavljujuće. Paprena  metvica ili limun potiču budnost i oštrinu uma. Ako želimo spriječiti  prijenos virusa zrakom u vrijemem gripe, primjerice, u difuzer ćemo  staviti eterična ulja čajevca, eukaliptusa ili ravensare.

Osim zrakom, kako se još primjenjuju eterična ulja?– Za tegobe s kožom može ih se mazati, zatim kao ulja za masažu,  rektalno, vaginalno i oralno. Svaki od tih načina primjene treba prepisati educirani aromaterapeut koji ima medicinsko predznanje. Danas u  Hrvatskoj postoje i registrirani dodaci prehrani za primjenu eteričnih  ulja oralnim putem.

Kakva je kvaliteta eteričnih ulja koja se nude kod nas? Po čemu ih  prepoznati kao dobre, odnosno loše?– Eterična ulja na bočici moraju imati navedeno sljedeće: latinsko  ime biljke, dio biljke od koje je ulje dobiveno, način na koji je ulje dobiveno, glavne sastojke ulja, zemlju porijekla biljke, način uzgoja i konačno kemotip eteričnog ulja. Ukoliko su svi ti podaci navedeni, to je  garancija da eterično ulje ima visoku terapeutsku vrijednost. 

Je li fitoaromaterapija pogodna za tegobe kod djece?– Blagotvorni učinak fitoaromaterapeutskih preparata i tretmana dobro se uklapa u dječju zdravstvenu problematiku. Kod djece se mogu  tretirati stanja od blagih infekcija dišnog sustava, preko alergija pa sve  do neurodermitisa.

Pripravci za djecu spravljaju se u manjim dozama od  onih za odrasle i prilagođeni su djeci za uzimanje. Eterična ulja za djecu  spremju se u obliku melata, odnosno smjese od meda, i kao pripravci za  nanošenje na kožu, a to su uljne mješavine i puderi. 
Kako u kućanstvu koristiti eterična ulja?– Nekoliko kapi limuna i eukaliptusa može se staviti u vodu za pranje  podova što će ugodno namirisati stan, ali i dezinficirati podove. Isto vrijedi i za radne površine u kuhinji. Dvije kapi ljekovite lavande može se   nakapati na komad gaze ili vate i staviti uz jastuk, što će nam pomoći   da  lakše utonemo u san. 

Korištenje difuzera u prostoru ipak je najelegantnije rješenje. Na kojem princiou rade difuzeri?–  Jedni rade na principu ventilatora i pamučnih jastučića na koje se  nakapaju eterična ulja, dok drugi rade na principu ultrazvučnog raspršivanja eteričnih ulja i vode iz spremnika. Postoje i posebni difuzeri  za automobile.

Osim dezinfekcije zraka u automobilu, ulja se mogu koristiti za održavanje pažnje i budnosti tijekom vožnje, a za to su pogodni  ružmarin, cineol, paprena metvica i eukaliptus globulus. Za razliku od  lampica, difuzeri ne zagrijavaju eterična ulja, već hladna raspršuju u  prostor. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu