Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
19. siječnja 2020.
Prva pošiljka u IMZ-u

Interes velik, oboljelima sporna cijena: Mjesečna terapija kapsulama kanabisa 900 do 1.350 kuna

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2016. u 7:14 2016-06-16T07:14:00+02:00

Pacijenti su spremni boriti se za povoljnije uvjete liječenja medicinskim kanabisom, no prvi put je dostupan provjeren, siguran i legalan proizvod, a uz to znatno jeftiniji nego na crnom tržištu

ZAGREB Prva pošiljka medicinskog kanabisa od 20.000 kapsula stigla je u Imunološki zavod (IMZ), odakle će se prema potrebi distribuirati ljekarnama diljem Hrvatske. Interes građana, udruga pacijenata i liječnika koji su spremni propisati liječenje kanabisom ovih je dana velik, potvrđuju u IMZ-u, gdje telefoni zbog upita o kanabisu neprekidno zvone. U upravi IMZ-a procjenjuju da će se pripravci moći podići na recept u ljekarnama početkom idućeg tjedna.

Cijena jedne kapsule od 5 miligrama bez ljekarničke marže iznosi oko 38 kuna, a cijena kapsule od 2,5 miligrama oko 28 kuna, što znači da će na policama ljekarni biti i nešto veća. Kako se doznaje u ljekarničkim krugovima, najvjerojatnije će cijena u ljekarničkom lancu biti za 10-15 posto veća, što znači da će varirati od najmanje 30 do 45 kuna po tableti. Terapija od jedne tablete dnevno, mjesečno bi iznosila od 900 do 1.350 kuna, no moguće je da liječnik, ovisno o stanju i dijagnozi, propiše i veću dnevnu dozu, što znači i barem dvostruko skuplju terapiju.

Certificirani proizvodi

U Savezu društava oboljelih od multiple skleroze Hrvatska tvrde da je takva cijena previsoka, te da mnogi bolesnici kojima liječnik propiše medicinski kanabis neće moći platiti terapiju. Većina je oboljelih od MS-a, naime, u mirovini, a iznimno niskim mirovinama i osobnim invalidninama ne mogu pokriti dodatni mjesečni trošak od tisuću kuna. Pacijenti su spremni boriti se za povoljnije uvjete liječenja medicinskim kanabisom, no činjenica je da im je prvi put dostupan provjeren, siguran i legalan proizvod, a uz to jeftiniji nego na crnom tržištu, gdje se gram pripravaka kanabisa prodavao i za više od 300 eura.

Pripravci će se naručivati kad u ljekarnu stigne recept

– Hoće li neka ljekarna držati medicinski kanabis na polici, ovisi o poslovno-stručnoj procjeni. Teško je očekivati da će tisuće ljudi s receptima za kanabis sad poletjeti u ljekarne, pa je vjerojatnije da će se pripravci naručivati kad u ljekarnu stigne recept, ili će možda neke centralne ljekarne preuzeti na sebe taj posao – kaže Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Problem je, naime, što IMZ isporučuje pakiranje od najmanje 200 kapsula, pa ljekarna koja to naruči mora računati na nove recepte i pacijente, ili će joj roba propasti.

Kapsule medicinskog kanabisa, ističu u IMZ-u, neće prolaziti dodatnu provjeru u Hrvatskoj, osim provjere dokumentacije, jer proizvodi kanadske tvrtke ispunjavaju sve zahtjeve kontrole kvalitete, certificirani su i odgovaraju EU standardima.

U Imunološkom zavodu ne znaju koliko bi vremena mogla potrajati prva zaliha na njihovom skladištu. To ovisi o liječnicima, koliko će biti skloni propisivati medicinski kanabis, i o tome koliko će pacijenti biti zainteresirani za takvu terapiju, ističe v. d. ravnatelja IMZ-a, Lea Lupret Prugovečki. Zarada za IMZ, dodaje, bit će simbolična.

Čuvanje kapsula

– Odlučili smo se na ovaj potez više zbog promocije, da budemo prvi uvoznici kanabisa – ističe Lupret Prugovečki. Pakiranja od 200 kapsula bit će pohranjena u njihovom skladištu na temperaturi od 15-25 stupnjeva Celzija, u posebnim ormarićima s dvostrukim zaključavanjem. Za čuvanje kapsula koje bi se mogle naći na meti provalnika bit će zadužena postojeća zaštitarska služba, koja je, kaže ravnateljica, posve dobro ustrojena za tu svrhu.

Za distribuciju pripravaka kanabisa u ljekarne zadužena je Medika, a u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) tvrde da će od trenutka kad pacijent preda recept za medicinski kanabis u ljekarni do podizanja lijeka trebati najviše 24 sata, čak i u najudaljenijim dijelovima Hrvatske. Ljekarnici će, nakon isporuke paketa od 200 kapsula, prebrojavati kapsule i izdavati ih u skladu s dozom koju je odredio liječnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.