Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Ljeto pred vratima

Imate problema s prekomjernim znojenjem? Evo kako možete izbjeći ovu neugodnost

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2018. u 9:08 2018-06-11T09:08:09+02:00

Jedan je od učestalijih pokretača pretjeranog znojenja je i visoka količina stresa. Ima li boljeg razdoblja u godini od ljeta da taj faktor umanjite?

Ljeto je pred vratima i među brojnim razlozima za sreću nalaze se i neki kojih bismo se vrlo rado riješili. U tu skupinu zasigurno spada znojenje koje pod povećanim temperaturama predstavlja sve veći problem, ali i nelagodu za one koji ne mogu izaći na kraj s njim.

Znoj je zapravo dio rashladnog sustava našeg sustava i javlja se pri povišenoj temperaturi tijela. S rastom temperature, naše žlijezde počinju pojačano raditi i lučiti vlagu na koži koja služi hlađenju organizma.

Potreba za hlađenjem tijela logično je veća tijekom ljetnih mjeseci pa je i količina znoja koju luči naše tijelo veća od uobičajene. Štoviše, znoj je jedan od ključnih faktora u sprečavanju toplotnog udara pa iako pretjerano znojenje može imati negativan učinak, njegov izostanak daleko je opasniji za naše zdravlje jer se time koči prirodno održavanje tjelesne temperature i izbacivanje toksina i nepotrebnih tvari iz organizma.

Ipak pretjerano znojenje jedan je od najvećih ljetnih neprijatelja jer luči veću količinu vode nego što je tijelu potrebno, a obično zahvaća dlanove, stopala i područje ispod pazuha. Tekućina koju znojne žlijezde luče nema miris sama po sebi, već se nastaje u doticaju s bakterijama na kosi ili koži, a njenu pojavu potpomažu i neprirodni materijali koje nosimo na sebi.

Ako pojačano znojenje nije rezultat nekog tjelesnog poremećaja, njegova se količina i neugodan miris mogu umanjiti na sljedeće načine:

- Nošenjem prozračne odjeće od prirodnih materijala

- Biranjem higijenskih sredstava koja imaju blag i prirodan sastav

- Unošenje dovoljne količine vode

- Poboljšanje prehrambenih navika

Jedan je od učestalijih pokretača pretjeranog znojenja je i visoka količina stresa. Ima li boljeg razdoblja u godini od ljeta da taj faktor umanjite?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.