Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Muke s brijanjem

Imate iziritiranu bikini zonu? Donosimo savjete kako izbjeći svrbež i crvenilo

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2018. u 8:26 2018-09-20T08:26:30+02:00

Iritacije, svrbež i crvenilo, a u težim slučajevima upale i urastanje dlačica nisu rijetkost kod brijanja bikini zone, no dobra je vijest da se mogu prevenirati i ublažiti.

Ne možete se prisiliti na bolne depilacije, a ipak želite da vaša bikini zona bude uredna? U tom slučaju spadate u većinsku skupinu žena koje posežu za britvicom kako bi se riješile dlačica na preponama. Premda brza, jednostavna i efikasna, ova metoda sa sobom nosi mnoge neželjene nuspojave o kojima žene nerado govore, no sve bi učinile da nestanu. Iritacije, svrbež i crvenilo, a u težim slučajevima upale i urastanje dlačica nisu rijetkost, no dobra je vijest da se mogu prevenirati i ublažiti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako.

Pripremite područje brijanja

Brijanje se najbezbolnije provodi na mekoj i hidratiziranoj koži pa s postupkom krenite tek nakon tuširanja ili, još bolje, kupke u toploj vodi koja će vam omekšati korijen dlačica. Izbjegavajte brijanje britvicom na suho, to je najbrži način stvaranja upala i iritacija jer žilet ne zahvati dobro korijen dlačice, a i nadraži suhu kožu.

Također, ako su vam dlačice dulje, prije uporabe žileta skratite ih škaricama ili trimerom kako žiletom ne biste morali prelaziti previše puta po koži i time je dodatno nadražili.

Upotrijebite kvalitetnu britvicu

Za razliku od područja nogu gdje većini žena odgovaraju jednostavnije i jeftinije varijante britvica, za osjetljivo područje bikini zone (a isto vrijedi i za brijanje pazuha), nemojte štedjeti na kvalitetnijoj britvici. U nju je potrebno uložiti nešto više novaca, no koža prepona bit će vam zahvalna.

U pravilu britvice s više žileta stvaraju manji pritisak na kožu, ubrzavaju proces brijanja i donose manje podražaja. Stoga za ovo područje nemojte koristiti manje od tri žileta na jednoj britvici. Osim toga, britvicu mijenjajte redovito, a ako nije jednokratnog tipa, nakon korištenja je pažljivo očistite kako biste uklonili dlake i nečistoće, a potom osušite i spremite na suho mjesto da spriječite nastanak bakterija i hrđe.

Koristite pjenu za brijanje

Kako biste smanjili trenje između žileta i kože, zbog čega najčešće i nastaje upala i crvenilo bikini zone, koristite pjenu za brijanje ili gel. Ako vam specijaliziran proizvod nije pri ruci, posegnite za blagim šamponom za tijelo kojeg inače koristite. Posredovanje brijanja samo s vodom ima gotovo jednako grub učinak kao i brijanje na suho.

Depilacija

Ako koristite dobru britvicu, odradili ste pola posla. Ipak, za razliku od uvriježenog mišljenja, nemojte brijati u smjeru suprotnom od rasta dlaka jer ćete time dodatno nadražiti područje. Krećite se u smjeru rasta dlaka, a ako je britvica uistinu kvalitetna, po istom području nećete morati prolaziti više puta.

Osušite kožu

Nakon depilacije kožu operite mlakom ili hladnijom vodom, a potom je dobro osušite ručnikom. Ako vam koža nije pretjerano osjetljiva, ručnikom možete i protrljati obrijano područje kako biste spriječili urastanje dlaka koje bi moglo krenuti s njihovim rastom.

Nakon sušenja, ako vam koža pita smirenje, stavite na nju hladniji oblog na nekoliko minuta, dodajte neko protuupalno i blago ulje, gel aloe vere ili neku drugu blagu i hidratizirajuću kremu. Kako biste do kraja umirili područje, možete dodati i malo dječjeg pudera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.