Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Više od trenda

foto ISTRAŽILI SMO Zašto u eri plastike sve više žena bira - platnene uloške

Platneni ulošci alternativa su za sve žene koje sebi žele dobro
Platneni ulošci alternativa su za sve žene koje sebi žele dobro
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2018. u 7:03 2018-07-27T07:03:12+02:00

 Ono što nekima izgleda kao »korak unatrag«, drugima je spas od upala i alergija

Platneno za bebu, zašto ne i za mamu

Svijet je nedavno obišla vijest o kitu koji je umro od gladi jer mu je utroba bila prepuna plastičnih vrećica... Ovaj neuništivi materijal čija je pojava unatrag nekoliko desetljeća bila otkriće, postaje koban za život na planeti.

Veliki trgovački lanci najavljuju povlačenje plastične ambalaže i svih plastičnih proizvoda sa svojih polica, kao prvi korak prema rasterećenju od nerazgradivog otpada, a čitav razvijeni svijet zahvaćen je pravim, pravcatim pokretom – protiv plastike, jer je do te je mjere prenapučila planet da počinje gušiti njene stanovnike!

Umjetni materijali

I premda se plastični proizvodi svih vrsta još uvijek relativno »dobro drže« – pogotovo u siromašnim i nerazvijenim zemljama – iz godine u godinu jača pokret za povratak prirodnim materijalima. Upotreba plastike koja čini sastavni dio našeg života pokazuje svoje ni malo lijepo naličje.

Već godinama javljaju se nove bolesti i učestale alergije koje znanstvenici, između ostalog, dovode i u vezu sa sintetskim materijalima – odjećom i obućom koju nosimo – te savjetuju potpuno napuštanje i povratak prirodnim materijalima.

Koža je najveći organ ljudskog tijela. A sluznice – najosjetljiviji! One su prve koje bi trebalo zaštititi od sintetike i zato liječnici ženama savjetuju donje rublje isključivo od prirodnih materijala.

Nekoliko savjeta

Prije upotrebe uloške obavezno oprati u perilici, zbog eventualnih ostataka od šivanja. Pri održavanju uložaka ne koristiti omekšivače, jer smanjuju njihovu moć upijanja. Preporučuje se običan deterdžent – u prahu ili tekući.
Nakon korištenja staviti uloške u hladnu vodu s OXY prahom, pustiti da se namaču nekoliko sati. Izbjegavajte u ovom postupku toplu vodu jer ona zapečaćuje mrlje od krvi. Potom isprati, skinuti eventualno preostale mrlje sapunom za odstranjivanje mrlja i oprati u perilici s ostalim rubljem. Ako i nakon mašinskog pranja ostanu mrlje, sušiti na suncu koje je najbolji izbjeljivač.
Uloške nije preporučljivo peglati jer se na taj način vlakna stežu i uložak manje upija. Najbolji način da uvijek imate mekane uloške jest sušenje u sušilici.

To se posebno odnosi na mlade djevojke, pred kojima je spolni život i reprodukcija. Nažalost, takvih se savjeta mnogi počinju pridržavati tek kad već pate od alergija, upala sluznica i novootkrivenih bolesti plastične ere.

Posljednjih godina u SAD-u je naglašen pokret protiv jednokratnih, sintetičnih pelena za bebe, ali i sintetičkih menstrualnih uložaka. Iako se činilo da je vrijeme perivih uložaka bespovratno prošlo – sve se više žena odlučuje za platnene menstrualne, ali i dnevne uloške, ne smatrajući ih »korakom unatrag« nego dapače – jedinom opcijom u dane kada su najviše izložene mogućim upalama i alergijama.

Svijest o štetnosti umjetnih materijala je tako jaka, da neke žene pribjegavaju šivanju svojih menstrualnih uložaka po modelima kojih je internet prepun. No, takva akcija nije jednostavna ne sa stanovišta same tehnike, jer ako imate šivaći stroj i znate osnove šivanja, slijedeći krojeve i upute lako ćete ih izraditi. Ali menstrualni ulošci iziskuju i neke posebne materijale, koji vaše uloške čine lakonosivima, a nepropusnima, a baš ti materijali čine individualni proizvod skupim.

Ušteda i ekologija

Zato se najviše žena odlučuje za kupnju gotovih, ručno rađenih platnenih uložaka, koji se izrađuju i u Hrvatskoj. Jedna od Facebook stranica gdje se mogu pogledati platneni ulošci i naručiti njihovu izradu po individualnim željama, je »Allegra platneni ulošci i prirodni sapuni«. Na njihovoj Facebook stranici zainteresirani mogu saznati i razloge zbog kojih se sve više žena danas odlučuje za platnene uloške.

Platneni ulosci

U prvom redu to su iritacije i gljivične infekcije uzrokovane sintetičnim menstrualnim ulošcima, a ne manje važan razlog je i neugodan miris u vrijeme mjesečnice koji uzrokuju plastični ulošci.

Drugi važan razlog koji navode ekološki osviještene žene je što upotrebom platnenih, perivih uložaka – ne zagađujete okoliš. Platneni ulošci – uz dobro održavanje – mogu trajati godinama. Što je i financijski povoljnije.

Osim toga, većina žena koje su prešle na platnene uloške tvrdi da im se broj dana krvarenja skratio, što ukazuje na mogućnost da jednokratni ulošci sadrže i kemikalije koje podstiču krvarenje, kako biste kupovali više jednokratnih uložaka i tampona.

Platneni ulošci su udobni i prozračni jer koži dopuštaju da diše, a unatoč tome ne propuštaju tekućinu. Osim u dane mjesečnice, mnoge žene koriste dnevne platnene uloške za zaštitu gaćica od vaginalnog iscjetka, krvarenja nakon poroda i kod blage urinarne inkontinencije.

Pričvršćuju se na gaćice drukerima koji su na krilcima uloška, a koriste se na isti način kao i ulošci za jednokratnu upotrebu. Mijenjaju se prema obilnosti krvarenja, u pravilu svakih 2 do 6 sati, odnosno prema potrebi.

Allegra

Allegra također savjetuje korisnicama da zalihu platnenih uložaka stvaraju postupno, nakon osobnog iskustva, s obzirom na veličinu i moć upijanja. U ponudi su ulošci različitih dužina i debljina upijajućeg sloja, što omogućuje da svaka žena nađe proizvod po svojoj mjeri i potrebama. Ako se odlučite za uloške s bambusovim materijalom, morate znati da on djeluje i antibakterijski i da ima tri puta bolju moć upijanja od pamuka.

Čemu služi »wetbag«

Ako uloške dovoljno često mijenjate, mogućnosti za razvoj bakterija i neugodnog mirisa su zanemarive. Ulošci od bambusova frotira, posebno su pogodni za ljetne mjesece jer su – uz veću moć upijanja – tanji od platnenih uložaka, a pritom su higijenski besprijekorni i pouzdani.

Svi Allegra menstrualni ulošci od prirodnih su materijala, peru se u perilici do 90 stupnjeva, a imaju ušiven takozvani PUL – nepropustan za tekućinu, a koji propušta vodenu paru, što omogućuje da koža ispod takvog materijala diše. Dnevni ulošci nemaju ušiven PUL, ali imaju upijajući sloj, a na zahtijev se PUL i na njih može ušiti.

Wetbeg

Često se postavlja pitanje praktičnosti platnenih uložaka i njihovo odlaganje kad niste kod kuće ili dok ste na putu. Allegra ima odgovor i za to: upotrebljene uloške držite u dekorativnoj vrećici s pulom – wetbag. Vrećice su različitih dimenzija i dezena, sve imaju nepropustan sloj PUL s unutrašnje strane, tako da se nose u ručnim torbicama (dok ne dođete kući i stavite ih u hladnu vodu).

Sve što je rečeno za menstrualne uloške, vrijedi i za dnevne. Žene koje koriste sintetičke dnevne uloške imaju brojne probleme s upalama i gljivičnim oboljenjima, jer iz dana u dan ne dozvoljavaju sluznici najosjetljivijeg područja svoga tijela – da diše! AKo se odlučite za platnene, odnosno bambus uloške pridonijet ćete zdravlju sluznica i – uštedjeti znatan novac.

Osim toga, pogotovo na putovanju, nećete morati nositi više pari hlača (iz »poznatih« razloga) – uvijek ćete biti sigurni da su one hlače koje nosite higijenski besprijekorne. Dnevni su ulošci tanki i složivi, neće zauzeti gotovo nikakav prostor u vašoj torbici. Dapače, razveselit će vas njihove žive boje i personalizirani oblici.

Platneni ulošci alternativa su za sve žene koje sebi žele dobro. Prikladni su i za sve one koje imaju zdravstvene probleme poput upala i svrbeža sluzokože, nadraženosti rodnice, ali i za one koje žele očuvati okoliš i uštedjeti novac. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze