Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Savjet doktora

Ginekologica upozorava žene: "Ne mogu vjerovati da o ovome pričam u 2019., ali očito moram"

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2019. u 8:03 2019-04-30T08:03:11+02:00

Ginekologica upozorava žene zbog starinskog savjeta prema kojem umetanje češnjaka liječi vaginalne gljivične infekcije. 

Ginekologica Jennifer Gunter na svom Twitter profilu upozorava žene da ne stavljaju češnjak u rodnicu. Ako se pitate zašto bi uopće netko to izjavio, radi se o starinskom savjetu prema kojem umetanje češnjaka liječi vaginalne gljivične infekcije, prenosi LADBible.

Prema Gunter, ne postoje studije koje potvrđuju da češnjak ima bilo kakva svojstva koja pomažu liječenju takvih infekcija. Upozorava da bi rodnica mogla biti idealno mjesto za rast opasnih bakterija (clostridium botulinum) koje uzrokuju smrtonosni botulizam. 

Ginekologica i autorica knjige "Biblija vagine" (The Vagina Bible) objasnila je da istraživanje češnjaka u laboratoriju ne bi trebalo biti korišteno za druge zaključke. 

U svojim je objavama objasnila da češnjak može dodatno ugroziti već inficirano područje.

"Češnjak može sadržavati bakterije iz tla. Takve bakterije mogu biti patogene - loše za tijelo. Zbog toga čistimo rane. Ako zaista imate gljivičnu infekciju, bakterije bi mogle još više pojačati infekciju", objašnjava stručnjakinja.

Upozorava i na to da umetanje češnjaka može dovesti do razvoja štetnih biofilmova (specifičnih baterijskih formacija udruženih bakterija). Gunter tvrdi i da oni koji vjeruju u ovaj "kućni recept" vjerojatno nikada nisu imali gljivičnu infekciju ili su se od iste oporavili prirodnim putem. 

Doktorica je zaključila da ne može vjerovati da ovakve savjete mora davati u današnje, moderno vrijeme. Šaljivo je dodala i da "umetanje krastavca također ne liječi infekcije". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.