Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
PFASs

Debljanje izazivaju i kemikalije iz kuhinjskih tava i odjeće

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2018. u 10:27 2018-02-15T10:27:32+01:00

Neke kemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprijanjajućim kuhinjskim tavama i odjeći pospješuju debljanje na način da ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.

»Prvi puta naši su rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) djeluju na regulaciju tjelesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji debljine«, rekao je Qi Sun, glavni autor studije koji radi na nutricionističkom odjelu harvardskog sveučilišta.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i provedena oko 2000. godine obuhvatila je 621 sudionika kojima je kroz razdoblje od dvije godine praćena tjelesna težina i količina PFASs-a u krvi.

Sudionici su prosječno izgubili 6,4 kilograma u šest mjeseci, a potom u sljedećih godinu i pol prosječno dobili 2,7 kilograma.

»Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena«, pokazala je studija.

Supstance PFASs prisutne su u našem okolišu posljednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

»Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbjegavanje izloženosti PFASs-u može pomoći ljudima da zadrže stabilnu tjelesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena«, rekao je koautor studije Philippe Grandjean.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.