Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Osteoartritis

Vježbanje kratkoročno pomaže kod bolnog kuka

Ilustracija / Foto V. KARUZA
Ilustracija / Foto V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2015. u 14:20 2015-12-14T14:20:34+01:00

SYDNEY - Vježbanje u vodi ili na 'suhom' može kratkoročno ublažiti bolove kod osteoartritisa kuka, pokazuje znanstveno istraživanje.  

Osteoartritis pogađa starije osobe, pretile, one s ranijim ozljedama, istrošenim zglobom ili slabom muskulaturom te s genetskim faktorima rizika.

Znanstvenici s australskog sveučilišta u Bundoori analizirali su rezultate 19 dosadašnjih istraživanja učinka vježbanja na bolni kuk i utvrdili da vježbanje ima kratkoročno pozitivni efekt na smanjivanje boli, koji traje prosječno do tri mjeseca. Utvrdili su i da zahvati poput masaže ili istezanja zgloba nemaju dodatni pozitivni učinak na ublažavanje boli u odnosu na vježbanje, prema rezultatima objavljenima u časopisu British Journal of Sports Medicine.

 U okviru istraživanja proučavan je jedino učinak vježbanja na bol ali ne i na opseg pokretljivosti zgloba koji se može također poboljšati vježbanjem.

"Dobro je da konačno imamo podatke specifične za kuk s obzirom na to da su osteoartritis kuka i koljena često grupirani zajedno a gotovo je sigurno da postoje razlike među tim skupinama pacijenata, kao i u odnosu na one koji imaju osteoartritis u više zglobova", kaže Amanda Nelson sa sveučilišta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu.

Većina liječnika nema običaj savjetovati vježbanje nego prepisuje analgetike, kaže Kim Bennell sa sveučilišta Melbourne koja nije sudjelovala u istraživanju. Ona ističe da bi tromjesečni program vježbanja, koji uključuje vježbe jačanja mišića i povećanja pokretljivosti zgloba, tri puta tjedno mogao biti koristan.

Svaka fizička aktivnost vjerojatno će koristiti većini pacijenata, ističe Nelson i kaže da većina odraslih nije dovoljno fizički aktivna a to je posebno važno za one s osteoartiritisom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.