Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Izvrsni rezultati u PGŽ

ORALNO ZDRAVLJE O zubima se treba brinuti i prije rođenja

Foto: S. Drechsler/ arhiva
Foto: S. Drechsler/ arhiva
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2019. u 9:53 2019-04-08T09:53:26+02:00

Jednako kao što izabiru pedijatra, roditelji bi od šest mjeseci do najkasnije godinu dana od rođenja, djetetu trebali izabrati doktora dentalne medicine jer je to dio modela koji je u Primorsko-goranskoj županiji dokazao da pravilnom brigom o oralnom zdravlju djece može nadići čak i rezultate koje kao težnju postavlja SZO

Teško se može naći bolja vijest od činjenice da učenici petih razreda u Primorsko-goranskoj županiji imaju zdravije zube, ne samo od ostataka svojih vršnjaka u Hrvatskoj, nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija! Prema vrijednostima KEP indeksa, a on prikazuje odnos zuba zahvaćenih karijesom, izvađenih ili saniranih ispunom, učenici petih razreda naše Županije imaju bolje rezultate (KEP=1,19) od vrijednosti koje određuje SZO (KEP=1,5). Prema relevantnim podacima SZO prosječni dvanaestogodišnjak u Hrvatskoj ima četiri pokvarena zuba (KEP=4,2).

Naravno da taj rezultat nije slučajan, kažu naše sugovornice iz Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Helena Glibotić Kresina, dr.med.,spec javnog zdravstva i Nevenka Vlah univ.mag.sanit.publ., koje su nam približile rezultate 11-godišnjeg kontinuiranog rada. Riječ je o projektu kojemu je cilj postići da roditelji svojim bebama već u prvoj godini života izaberu doktora dentalne medicine jednako kao što izabiru pedijatra i vrate oralnom zdravlju djece od rođenja pa kroz čitav život, status koji mu pripada. A to je važan dio zdravlja kojeg pokvareni zubi, vađenje i komplikacije, a pogotovo nesanirani zubi, itekako ugrožavaju.

Karijes najmasovnija zarazna bolest

Od 2008. do 2018. godine u PGŽ je pregledano je 18 895 djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole te 17 270 učenika petih razreda osnovne škole. U tih 11 godina rezultati ukazuju da je zdravlje zuba učenika PGŽ znatno unaprijeđeno i bolje od prosjeka Hrvatske. Zubni je karijes najmasovnija civilizacijska zarazna bolest, i stoga velik javnozdravstveni problem, pa iako se 90 posto svih bolesti usne šupljine može spriječiti, prosječno 60 do 90 posto školske djece i gotovo 100 posto odrasle populacije ima karijes.

zz-zav-jabukavelika-web

Još od 2008. godine Odjel socijalne i Odjel školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Klinikom za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci provode županijski preventivni program Unaprjeđenja oralnog zdravlja djece i mladih. To je jedini preventivni Program te vrste u Republici Hrvatskoj koji se kontinuirano provodi i u kojem se sustavno brine o oralnom zdravlju djece i mladih. Obuhvaća predškolsku i školsku djecu (šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci) naše Županije. Posebna se briga vodila o budućim majkama koje kroz tečajeve za trudnice, preko patronažnih sestara i posebnih brošura dobiju informacije o važnosti brige, kako o zdravlju vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, te dojenčeta. Budući da je karijes zarazna bolest sve osobe u kontaktu s djetetom svojom slinom mogu djetetu prenijeti karijes, a postoji i karijes zbog noćnih obroka u bočici. Grickalice tokom dana u više navrata loše su za oralno zdravlje jer je bolje slatkiše uzeti kao dio obroka. Tada će pranje i četkanje zuba koje treba uslijediti pola sata nakon obroka, nakon što slina u tih 30 minuta obavi svoju zaštitnu ulogu, imati smisla, dok grickalice zube stalno izlažu bakterijama.

zz-zav-zdravazupanija-web

Županijskim Programom su obuhvaćena djeca koja upisuju prvi razred osnovne škole. Ispunjene obrasce oralnog statusa od strane svojih odabranih doktora dentalne medicine donose svom liječniku školske medicine kao dio zdravstvene dokumentacije za upis u prvi razred. U petom razredu osnovne škole kontrolne preglede stanja oralne šupljine odlaskom u škole obavljaju specijalisti pedodonti. Osim pregleda učenike se educira o pravilnom provođenju oralne higijene. Dio programa je tiskana edukativna brošura „Za zdrav i lijep osmijeh“ koja je distribuirana u KBC Rijeka svim rodiljama, te se sustavno dijeli na sistematskim pregledima učenicima, kao i edukativni letci za trudnice i roditelje djece predškolske dobi.

Zdravi zubi, sretan dječji osmijeh

U 2014. godini pilot projekt "Zdravi zubi-sretan dječji osmijeh" pokrenut je kao nadogradnja postojećeg. U dogovoru s predškolskim ustanovama u PGŽ podijeljeni su standardizirani obrasci oralnih statusa roditeljima koja djecu upisuju u vrtić kako bi prije upisa posjetili doktora dentalne medicine. Provode se i preventivne aktivnosti u svim vrtićima u Županiji kroz edukativne radionice za djecu i roditelje te uvođenjem četkanja zuba u vrtićkim uzrastima od 3-6 godina. Osnovni je cilj što ranija sustavna briga o oralnom zdravlju djece. Kroz četiri godine provođenja u program je uključeno gotovo više od 90 posto vrtića, a 60 posto djece vrtićkog uzrasta u PGŽ četka zube u vrtićima. Od ove godine u program su uključeni i pedijatri s ciljem potpunog obuhvata predškolske djece. Cilj je da pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, slijedeći međunarodne, europske i hrvatske stručne smjernice, upute dijete na obvezan prvi stomatološki pregled u dobi od 6-12 mjeseci. Roditeljima uruče obrazac koji će ispuniti izabrani doktor dentalne medicine a roditelji ga vratiti pedijatru kako bi ih prikupljali i analizirali u NZZJZ PGŽ. Prvi stomatološki pregled stvara naviku i prijateljski odnos sa doktorima dentalne medicine kojemu ne valja ići kad je već kasno, kada boli i posjeti postaju traumatični.

Svjetskom danu oralnog zdravlja, ističu naše sugovornice Helena Glibotić Kresina i Nevenka Vlah, manifestacijama kakvima se on tradicionalno obilježava i u Rijeci, svrha je odaslati javnosti poruku da je rana prevencija karijesa i parodontalnih bolesti najjeftiniji oblik liječenja, a rano promicanje zdravih stilova života najbolja i najisplativija investicija.

Vratiti u sustav specijaliste dječje i preventivne stomatologije

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proteklih je godina pokrenuo niz preventivnih javnozdravstvenih programa koji su se, nakon županijske razine, počeli provoditi i u cijeloj Hrvatskoj. To su programi kojima je cilj spriječiti i rano otkriti rak dojke, debeloga crijeva i vrata maternice. Svi su oni predstavljali oblik intervencije u zdravstveni sustav kojemu je bio cilj spriječiti ili smanjiti pobol i pomor od ovih bolesti, podsjeća doc. dr. sc. Suzana Janković, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i voditeljica Odjela socijalne medicine te ustanove. Takva je intervencija i pokretanje programa Unapređenja oralnog zdravlja u djece. Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u sustavu su prestali „postojati“ pedodonti, specijalisti dječje i preventivne stomatologije, nakon čega se oralno zdravlje djece urušilo. Više nemamo sustavni izvor podataka o stanju zuba kod djece, a nitko više nije sustavno djecu pregledavao. Kod velikog broja roditelja još uvijek vrijedi stav da se mliječni zubi ne trebaju popravljati, a i malo je onih koji znaju da je karijes, ustvari, zarazna bolest koju izaziva streptokok mutans. Dakle, može se spriječiti. Iz toga proizlaze i aktivnosti koje smo prije jedanaest godina pokrenuli. Svim akcijama i programima cilj je suradnja roditelja, pedijatara, doktora dentalne medicine, vrtića i škola da djeca redovno odlaze doktoru dentalne medicine, da kvalitetno održavaju oralnu higijenu, da pokrenemo sustav koji treba reagirati na vrijeme. U konačnici, cilj nam je da se u sustav vrate specijalisti dječje i preventivne stomatologije, na isti način kao što su to nekada bili. Oralno zdravlje previše je važno za zdravlje svakoga pojedinca i kvalitetu njegova života, te gledajući šire, za zdravstveni sustav i njegove financije.

zz-zav-nzzjz-web

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.