Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Bolni zub

Ne ignorirajte probleme sa zubima. Često mogu biti znak nekog drugog zdravstvenog problema

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 8:07 2019-05-17T08:07:22+02:00

Sjekutići su povezani s bubrezima, mjehurom i ušima, očnjaci s jetrom i žučnim mjehurom, a umnjaci sa srcem 

Jeste li znali da i najmanji problem sa zubom može biti znak unutarnjeg problema? Primjerice, gornji i donji sjekutići su povezani s bubrezima, mjehurom i ušima, dok su očnjaci povezani sa stanjem jetre i žučnog mjehura. Prednji kutnjaci odražavaju stanje pluća, a kutnjaci puno govore o stanju u želucu, slezeni i gušterači. 

Umnjaci su povezani sa srcem i tankim crijevom. To ne znači da su sva oštećenja organa povezana sa stanjem zuba. U mnogim slučajevima pacijent osjeća nelagodu i laganu bol u područjima oko zdravog zuba, dok se ponekad bol može osjetiti u područjima gdje je zub već odavno uklonjen. 
Bol u gornjim i donjim sjekutićima je obično znak upale mokraćnog mjehura, upale uha, cistitisa ili pijelonefritisa (infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu), a bolovi u prvom sjekutiću signaliziraju anginu ili prostatitis. Kronični bolovi u očnjaku mogu biti znak upale žučnog mjehura ili hepatitis. U slučaju bolova u pretkutnjaku uzrok može biti kolitis, alergijske reakcije, upala pluća ili neravnoteža korisnih bakterija. 

Ako imate bolove u četvrtom zubu, vjerojatno imate probleme kao što su bol u koljenu, laktovima, ramenu, bolesti debelog crijeva ili upalnih bolesti poput artritisa. Bolovi u kutnjacima mogu imati razloge u želucu, kroničnom pankreatitisu, dvanaestercu, anemiji, kroničnom gastritisu. Bolovi u šest donjih zuba obično su povezani s problemom s venama, aterosklerozom i problemima s arterijama. 

Bolovi u šest gornjih zuba su često povezani s upalom jajnika, slezenom i štitnjačom, sinusima i bolestima ždrijela. Ako vas je bol udarila u donjim kutnjacima, vrlo je vjerojatno da patite od proširenih vena, polipa kolona ili problema s plućima. 
Bol umnjaka povezana je sa srčanim oboljenjima, urođenim manama i koronarnim bolestima srca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.