Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Ljepota boli

Sve što trebate znati o depilaciji

Sve što trebate znati o depilaciji
Sve što trebate znati o depilaciji
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2011. u 10:52 2011-08-25T10:52:00+02:00

Sezona kupanja se očito ovo ljeto produžuje pa je uputno podsjetiti se na neke osnovne, manje ili više bolne metode uklanjanja dlačica

Uklanjanje dlačica po tijelu sve se više smatra higijenskim, a sve manje estetskim postupkom. Pri tome se često događa da se dlačice s vidljivih dijelova tijela (lice, potkoljenice) uklanjaju redovito, dok se uklanjanje dlačica s ostalih dijelova tijela obično provodi nedugo prije no što tijelo izložimo ljetu. Sezona kupanja se očito ovo ljeto produžuje pa bilo uputno podsjetiti se na neke osnovne, manje ili više bolne metode uklanjanja dlačica. I utvrditi činjenice. Osvrnimo se za početak na razliku između depilacije i epilacije. Depilacija je postupak kojim se odstranjuje samo površinski (vidljivi) sloj dlačica, dok je epilacija postupak kojim se odstranjuje dlačica s korijenom.
   

Depilacija i epilacija

Uklanjanje dlačica po tijelu sve se više smatra higijenskim, a sve manje estetskim postupkom. Pri tome se često događa da se dlačice s vidljivih dijelova tijela (lice, potkoljenice) uklanjaju redovito, dok se uklanjanje dlačica s ostalih dijelova tijela obično provodi nedugo prije no što tijelo izložimo ljetu. A kako nam je ljeto već tu i sezona kupanja već je počela, bilo bi uputno podsjetiti se na neke osnovne, manje ili više bolne metode uklanjanja dlačica. Osvrnimo se za početak na razliku između depilacije i epilacije. Depilacija je postupak kojim se odstranjuje samo površinski (vidljivi) sloj dlačica, dok je epilacija postupak kojim se odstranjuje dlačica s korijenom. Depilacija nije trajan postupak i potrebno ju je redovito provoditi (svaki dan ili svakih nekoliko dana do jedan tjedan), dok je epilacija nešto trajniji postupak (od nekoliko tjedana pa nadalje), a danas postoje i metode trajne epilacije (elektroliza, laser).
   

Brijanje (ni)je rješenje

Brijanje je najjednostavnija metoda uklanjanja dlačica pomoću pjene ili gela za brijanje i britvice za jednokratnu ili višekratnu uporabu (ne bi se smjela koristiti više od pet puta i svaki ju je put potrebno prethodno dezinficirati). Dok je muškarci svakodnevno rabe za uklanjanje dlačica s lica, za žene u tom smislu nije prihvatljiva. Prije nanošenja gela ili pjene, kožu je potrebno navlažiti. Ta je metoda brza, jeftina i pogodna za odstranjivanje dlačica s nogu i područja ispod pazuha. Nakon brijanja pazuha pričekajte najmanje 30 minuta prije no što nanesete dezodorans (bilo bi dobro da ne sadrži alkohol). Nakon brijanja isperite kožu mlakom vodom, lagano obrišite i namažite mlijekom ili losionom za tijelo. Nedostatak je te metode što je postupak potrebno ponavljati svaki ili svaki drugi dan, a dlačice postaju oštre te ponekad urastaju, a nisu rijetke ni upale korijena dlake (osobito česte u području bikini - zone – zato se ta metoda za nju ne preporuča).
   

Glatka koža, duga kosa

U današnjem društvu ideal suvremene ljepote podrazumijeva, s jedne strane, glatku kožu bez dlačica, a s druge strane, gustu i sjajnu kosu (po mogućnosti što dulju). Unatoč tome što je takav imperativ ljepote kontradiktoran sam po sebi, a i u suprotnosti je s fiziologijom ljudskoga tijela, općeprihvaćen je i sveprisutan pa ga, osim žena, slijedi i sve više muškaraca. Zaštitna funkcija dlaka po tijelu (štitile su nas od hladnoće, vrućine, UV - zračenja, prašine, insekata i sl.) izgubila se davno, a ostala je njihova ukrasna (pri tome se misli isključivo na kosu jer, po nekim istraživanjima, više od 50% osoba pri prvom kontaktu usmjerava pozornost prema kosi) i osjetilna funkcija (u korijenu dlake nalaze se receptori koji nam omogućavaju postojanje osjetila dodira).

Depilacijska krema i vosak

Depilacijske kreme sadrže kemijske tvari pomoću kojih se uklanjanju dlačice. Ta je metoda brza, jeftina i učinkovita, a preporuča se samo za manje osjetljive dijelove tijela (noge, ruke). Nedostaci su joj kao i kod brijanja, uz to depilacijske kreme često neugodno mirišu (ponekad izazivaju mučninu), a nisu rijetke ni alergijske reakcije na kemikalije. Stoga, prije uporabe stavite na malu površinu kože malo kreme i pričekajte. Ako se pojavi crvenilo i/ili svrbež, ta metoda definitivno nije za vas. U slučaju jače alergijske reakcije (oticanje usana, jezika, kašalj, pojava urtikarija i sl.), odmah se javite liječniku.

Laser

Uklanjanje dlačica laserom sve je popularnija metoda trajne epilacije. Laserska zraka prolazi kroz kožu do folikula dlačice koji apsorbira svjetlost i tako se uništava. Najbolje rezultate laser daje kod žena svijetle puti i tamnih dlačica, jer tamnija koža apsorbira dio svjetlosti (može izgorjeti!), a laser uopće nije učinkovit kod svijetlih dlačica. To je najučinkovitija, ali i najskuplja metoda uklanjanja dlačica. Iako je na vama da izaberete metodu uklanjanja dlačica sukladno svojim mogućnostima i zahtjevima, uvijek je dobro savjetovati se sa stručnjakom jer ćete tako napraviti najbolji izbor i otkloniti moguće komplikacije.

Uporaba toplog ili hladnog voska vrlo je česta metoda uklanjanja dlačica. Dlačice trebaju biti duge nekoliko milimetara (najbolje oko 5 mm), a koža čista i nemasna. Vosak se nanosi izravno na kožu i skida jednokratnim trakama, naglim pokretom u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Nakon toga se na kožu nanosi sredstvo za dezinfekciju i smirivanje iritacije kože. Prednosti su te metode što dlačice narastu tek za 3-6 tjedana, a koža postaje glatka. Nedostaci su bolnost, dlačice ponekad urastaju, nastaju sitne, crvene točkice koje mogu potrajati nekoliko dana, a rezultati su ipak najbolji kad se povjerite stručnoj osobi. Ne koristite vosak ako imate ozljede na koži ili osip.
   

Egipatska šećerna pasta

Ta stara/nova metoda sastoji se u uporabi posebne šećerne paste (gotovo svaki kozmetički salon ima svoju verziju šećerne paste), koja se nanosi na kožu, a odstranjuje se na različite načine (jednokratnom trakom, pastom koja je nešto tvrđa itd.). Prednost je te metode manja bolnost, prirodni sastav te da ne izaziva iritaciju. Nedostaci su što se ne provodi u svim kozmetičkim salonima, dlačice moraju biti duge najmanje 5 mm i relativno je skupa (skuplja od depilacije voskom).

Suvremeni električni epilatori, koji imaju rashlađivače za kožu (time se smanjuje bolnost epilacije), sve su češći u kućnoj uporabi. Prednosti su te metode što je možete obavljati sami, kod kuće, učinak je relativno dug (3 tjedna), a dlačice se s vremenom prorjeđuju i postaju slabije. Nedostaci su skupoća uređaja, urastanje dlačica te činjenica da nije riječ o sasvim bezbolnom tretmanu.
   

Skupa struja

Elektroliza je metoda trajnog uklanjanja dlačica električnom strujom. Provodi se u posebno opremljenim kozmetičkim salonima. U korijen dlake koju treba odstraniti ubode se tanka igla koja električnom energijom uništi korijen. Nakon toga se dlaka izvuče pincetom. Taj je postupak vrlo bolan, a dlačice se ne mogu ukloniti jednim tretmanom, već ih je potrebno ponavljati nekoliko puta (ovisno o vrsti dlakavosti i drugim čimbenicima, npr. hormonskom statusu). Metoda je vrlo skupa, dlake koje se nalaze u fazi mirovanja ne mogu se ukloniti, a ponekad i nakon elektrolize može doći do ponovnog rasta dlačica (određene bolesti, promjene hormonskog statusa, uzimanje lijekova itd.).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.