Sajam nakita Inhorgenta

Biseri i dalje jedan od najdražih darova

Hina

»Najcjenjeniji su prirodni biseri koji nastaju u školjci. Razlikujemo slatkovodne i morske bisere. Za razliku od umjetnih ne postoje dva jednaka kultivirana bisera, jer svaki od njih ima karakterističnu veličinu, oblik, sjaj i boju«, objasnila je stručnjakinja za praćenje trendova na muenchenskom sajmu nakita Inhorgenta, Irmie Schuech-Schamburek



MUENCHEN  Simbol su ljubavi, radosti i sreće od drevnih vremena, kao znak moći stoljećima ih obožavaju i rado nose kraljevi i kraljice, u staroj Perziji smatrali su ih suzama bogova, stari Grci vjerovali su da su nastale od kapljica rose što su se skupile u noći punog Mjeseca, Polinežani su vjerovali da su dar boga mira Ora koji će na zemlju sići na dugi… biseri, i danas jedan od poklona koji se rado primaju i daruju.


»Najcjenjeniji su prirodni biseri koji nastaju u školjci. Razlikujemo slatkovodne i morske bisere. Za razliku od umjetnih ne postoje dva jednaka kultivirana bisera, jer svaki od njih ima karakterističnu veličinu, oblik, sjaj i boju«, objasnila je stručnjakinja za praćenje trendova na muenchenskom sajmu nakita Inhorgenta, Irmie Schuech-Schamburek.


Tradicionalna ogrlica od perli uvijek je jednako popularna i profinjena uz mnoge odjevne predmete, tvrdi Thilo Brueckner iz njemačke Udruge zlatara i urara dodajući da biserne ogrlice treba osuvremeniti te ih ponuditi novoj mlađoj ciljnoj grupi dodavanjem ukrasa od zlata, platine, dijamanata ili plemenitih metala.




Najveći proizvođač morskih bisera u svijetu je Japan, a statistika je pokazala da postoji povezanost između veličine bisera i životne dobi njihovih vlasnica. Brueckner otkriva da mlađe žene radije nose bisere promjera između dva i četiri milimetra, a one starije kupuju veće – dijametra 8 ili više milimetara.l


Najveći do danas pronađen biser bio je dugačak oko 5 centimetara, s obujmom od preko 10 centimetara. Nastaje u oštrigama ili dagnjama, kao reakcija na strane čestice koje su ušle u školjku.


Kad strano tijelo, što može biti obično zrno pijeska, slučajno dospije u ljušturu, školjka izlučuje sedef i omata strano tijelo kako bi ga učinila bezopasnim za svoje mekano tkivo. Postupak omatanja stranog tijela traje godinama, a statistike kažu kako samo jedna školjka od njih 10.000 stvara biser.