Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Revolucionarno otkriće

Znanstvenici solarnu energiju pretvorili u tekuće gorivo: "Možemo ga pohraniti do 18 godina"

Izvor: Chalmers University
Izvor: Chalmers University
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 8:01 2019-01-19T08:01:49+01:00

Energija ovog izomera sada se može pohraniti i do 18 godina, a kada dođemo do izvlačenja energije i koristimo je, dobivamo povećanje topline koje je veće nego što smo se usudili nadati, rekao je Kasper Mouth-Poulsen

Tim istraživača s Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj prošle je godine dokučio kako pohraniti solarnu energiju. Razvili su tekuće gorivo koje sadrži spoj norbornadien koji, u doticaju sa sunčevom svjetlošću, pretvara svoje atome ugljika, vodika i dušika u izomer za pohranjivanje energije - kvadriciklan.

Za uporabu, prolazi kroz katalizator na bazi kobalta te se energija oslobađa kao toplina. Istraživanje tima moglo bi biti revolucionarno otkriće u stvaranju prijenosne solarne energije koja bi mogla zadovoljiti energetske potrebe u svijetu.

Tim je prilagodio molekularni sastav svog goriva tako da se ne raspada zbog ciklusa skladištenja i otpuštanja. Može se koristiti iznova,a kao rezultat toga, znanstvenici su osmislili energetski sustav koji nazivaju MOST, što znači Molecular Solar Thermal Energy Storage.

MOST

Prikaz sustava MOST

-U sustavu MOST, tekućina prolazi kroz konkavni solarni kolektor koji ima cijev koja prolazi kroz njegovo središte. Sakupljač usredotočuje sunčevu svjetlost na tu cijev i gorivo koje prolazi kroz njega, uzrokujući pretvaranje norbornadiena u kvadriciklan.

Gorivo zatim protječe kroz prozirnu cijev u spremnike za skladištenje, ili se može preusmjeriti i otpremiti na drugo mjesto, rekao je istraživač Kasper Moth-Poulsen u Chalmersovom priopćenju za medije:

"Energija ovog izomera sada se može pohraniti i do 18 godina, a kada dođemo do izvlačenja energije i koristimo je, dobivamo povećanje topline koje je veće nego što smo se usudili nadati."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.