Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Izuzetno otkriće

Znanstvenici otkrili puža starog 99 milijuna godina. Puzio je dok su još dinosauri hodali zemljom

Foto YouTube screenshot
Foto YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 7:54 2018-10-16T07:54:36+02:00

Iako mjeri manje od 0,5 centimetara, ovaj primjerak za znanstvenike pruža nevjerojatnu količinu novih informacija o životima tih neprimjetnih stvorenja iz vremena dinosaura, tvrde iz National Geographica.

Prahistorijski primjerak puža pronađen je u komadu jantara u Burmi, a njegovo otkriće baca novo i jasnije svijetlo na proučavanje porijekla vrsta.

Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića u povijesti paleontologije jer se u fosilnom obliku sačuvalo meko životinjsko tkivo, što do sada u istraživanju tako starih fosilnih oblika nije bio slučaj.

Od mekog tkiva sačuvani su glava, stopala i ticala u fosiliziranom komadu 99 milijuna godina starog jantara. Iako primjerak mjeri manje od 0,5 centimetara, za znanstvenike pruža nevjerojatnu vidljivost u životima tih neprimjetnih stvorenja iz vremena dinosaura, tvrde iz National Geographica.

- Par krakova i oko puža sačuvani su netaknuti u jantaru, rekla je istraživačica Lida Xing s kineskog Sveučilišta za geoznanosti u Pekingu koja surađuje i s National Geographicom.

Njezin tim, zaslužan za ovo izvanredno otkriće, iza sebe ima niz značajnih radova i istraživanja na fosilima ptica, prašumskih žaba, zmija pa čak i dinosaurskog repa koji je također sačuvan u jantaru iz Burme.

Doba iz kojeg puž dolazi poklapa se s vremenom razdoblja krede kada su Zemljom hodali dinosauri T-Rex i Velociraptors.

- Raznolikost koja se nalazi u burmskom jantaru zbilja je fenomenalna i sadrži spoj primitivnih i izumrlih oblika te oblika koji su slični sa živućim rođacima. To nam pruža bogatstvo informacija o životinjama koje su prije bile poznate samo iz fosila u kamenu, rekao je Andrew Ross, koautor studije iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.