Opasnost zaslađenih pića

Znanost potvrdila: Za miješanje “lovranskog” ipak bolje obična, nego dijetna Coca-Cola

P. N.

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot Facebook

Alkohol konzumiran s dijetalnim pićima rezultira većom koncentracijom alkohola u dahu.



Američki znanstvenici upozoravaju da miješanje alkohola s umjetno zaslađenim pićima poput dijetalne Coca Cole dovodi do bržeg opijanja, prenosi VT. Zapravo, možete biti još “pijaniji” na alkoholnom testu, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Northern Kentucky. 


Istraživači su testirali dvadeset muškaraca i žena nakon što je skupina popila votku s limunadom ili dijetalnom limunadom. Otkrili su da količina alkohola bila 25 posto veća prilikom testiranja u piću s manje šećera.


“Alkohol konzumiran s gaziranim pićima bez šećera rezultira većom koncentracijom alkohola u dahu u usporedbi s jednakom količinom alkohola pomiješanom u običnom gaziranom piću” kaže Cecile Marczinski, kognitivna rate psihologica i autorica studije.




Dennis Thombs, profesor sa Sveučilišta North Texas Health Science Center imao je slične rezultate. “Nije da dijetna pića ubrzavaju opijanje, već šećer u običnom piću usporava brzinu apsorpcije alkohola”, kazao je.


Kao što Marczinski potvrđuje, vjeruje se da šećer usporava apsorpciju alkohola iz želuca do krvnog sustava, kako to čini i sa hranom.


Druga istraživanja koja su proveli Thombsovi znanstvenici, otkrivaju da bi samo jedna kombinacija alkohola i pića za dijetu mogla biti dovoljna da pojedinac prijeđe preko ograničenja vožnje.


Međutim, sudionici su izvijestili da se ne osjećaju “pijanijima” nego kad piju slatka bezalkoholna pića i bili su skloni razmišljanju da su dovoljno sposobni sjesti za volan. Istraživači vjeruju da bi taj nedostatak svijesti mogao dovesti ljude do nesvjesnog uživanja u piću, prenosi VT.