Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Druga strana priče

"Žene varaju zbog emotivnih razloga" i ostali mitovi o ženskoj seksualnosti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 14:59 2018-10-22T14:59:58+02:00

U svojoj knjizi "Neistina" Wednesday Martin upućuje na neke od najuvrježenijih mitova i predrasuda o ženama, varanju i seksu.

Bilo da je riječ o raznim studijama ili naprosto holivudskim scenarijima, svima su nam dobro poznate tvrdnje o ženskoj seksualnosti koje nas uvjeravaju da žene varaju zbog ljubavi, a muškarci zbog seksa ili da su žene rjeđe spremne na seksualnu avanturu.

No američka autorica Wednesday Martin u knjizi "Neistina" sabire podatke i intervjue s 30 eksperata i žena u svim fazama života kako bi razotkrila jesu li mitovi o ženskoj seksualnosti uistinu u pravu, prenosi CNN. U svojoj knjizi, Martin upućuje na neke od najuvrježenijih mitova i predrasuda o ženama, varanju i seksu.

Žene varaju zbog emotivnih razloga

Kada su žene nevjerne, mnogi odmah pretpostavljaju da to proizlazi iz njena nezadovoljstva vezom koju ima ili zato što se zaljubila u nekog drugog ili zato što traži način da okonča brak.

- Uvjerena sam da vjerujemo u to zato što to pretpostavljamo, a onda socijaliziramo druge ljude da u to povjeruju. No odstranite malo jezik i obratite pažnju na način pričanja i podatke - vidjet ćete sličnosti među obama spolovima: Nevjera je uzbuđujuća i zadovoljavajuća za mnoge muškarce i žene, emotivno i fizički.

Uistinu, studije su pokazale daviše od trećine udanih žena koje imaju odnos izvan veze opisuju svoje  brakove kao "sretne" ili "vrlo sretne". Drugo istraživanje, objašnjeno u knjizi Alicie Walker "Tajni život žene koja vara", o ženama koje koriste internet kako bi našle partnera za aferu pokazuje da to čine primarno zbog seksa.

Mit: Žene imaju afere, a ne seks na jednu noć, kada varaju

Nije nužno da žene ne žele kraće seksualne oduške, no činjenica je da imaju manje prilika da ih ostvare.

- Muškarci imaju "sivu zonu nevjere", outlete za otpuštanje napetosti, kao klubove s plesačicama ili "happy-ending" masaže - zbog čega im postane lakše imati seksualno iskustvo izvan braga ili dugoročno partnerstvo koje neće smatrati varanjem. Otkako studije pokazuju da ženama treba više raznolikosti i novina u njihovom seksualnom iskustvu, barem koliko ga muškarci imaju, šteta je što i mi same nemamo takvu sivu zonu, rekla je Martin za CNN.

Mit: Žene su manje seksualno odvažne od muškaraca.

Stereotip da žene preferiraju običan i blag seks su samo to - stereotipi. Istraživanje pokazuje da su žene u 20-ima dosta seksualno odvažne. U jednoj nedavnoj studiji, pokazalo se da duplo radije od svojih muških vršnjaka idu na svingerske partije i druge seksualne avanture.

-Važno je izbjeći predrasude da su muškarci seksualniji i da su oni pokretači ženskog seksualnog ponašanja, objasnila je Martin.

Mit: Monogamija je lakša za žene

Mnogo eksperata koje je Martin intervjuirala predlaže da monogamija može biti izazov i za žene. Pretjerano je dugo bilo uvriježeno mišljenje da žene seks i veze prestanu privlačiti puno prije muškaraca jer uživaju u seksu manje i imaju manji libido.

Ipak, nedavna se istraživanja posve kose s tim tvrdnjama. Primjerice, žene koje imaju nisu seksualnu želju, a nalaze se u dugim vezama, priznaju da i dalje osjećaju žudnju za novim partnerima. Druge studije su pokazale da ženska tijela odgovaraju širem tipu seksualnih stimulacija nego muška, a u studijama koje proučavaju primate, najčešće uočena težnja kod ženki je ona prema novim muškim partnerima, piše CNN.

- To stvara poprilično uvjerljivu tezu u kojoj se žene dosta jako muče s monogamijom, barem onoliko koliko i muškarci, a moguće i više, rekla je Martin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.