Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Osjeća se diskriminiran

ŽELI BITI 20 GODINA MLAĐI Nizozemac traži pravo da se zakonito pomladi

Foto YTwitter
Foto YTwitter
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 13:26 2018-11-08T13:26:24+01:00

»Osjećam se mladim, snažnim i mišićavim i želim da mi se to i zakonski prizna jer se smatram poniženim, povrijeđenim i starosno diskriminiranim«, kazao je sucima Ratelband, osobni trener »specijaliziran za razvoj samosvijesti«

DEN HAAG Umirovljeni nizozemski državljanin osjeća da je u sjajnoj psihofizičkoj kondiciji i smatra da je diskriminiran po dobi na tržištu rada, ali i u ljubavi pa je sudskim putem zatražio da mu se 'otpišu' dva desetljeća i dob spusti sa 69 na 49 godina.

Nizozemsko pravosuđe nije se još susrelo s takvim slučajem, bizarnim, ali »ozbiljnim zahtjevom« Emila Ratelbanda koji je suce u Arnhemu na jugoistoku Nizozemske ostavio bez riječi.

Ratelband je zatražio da mu se u putovnicu upiše izmijenjeni datum rođenja tako da umjesto 11. ožujka 1949., stoji 11. ožujka 1969.

»Osjećam se mladim, snažnim i mišićavim i želim da mi se to i zakonski prizna jer se smatram poniženim, povrijeđenim i starosno diskriminiranim«, kazao je sucima Ratelband, osobni trener »specijaliziran za razvoj samosvijesti«.

Taj otac obitelji, ali neoženjen, pred sudom je rekao da je njegov zahtjev jednako legitiman kao i zahtjevi osoba koje traže da se u osobnim dokumentima upišu kao »treći spol«.

»Danas možemo birati posao, rod, političku i seksualnu orijentaciju. Čak imamo pravo promijeniti prezime. Zbog čega onda nemamo pravo mijenjati starosnu dob«, zapitao je Ratelband suce.

Ustvrdio je da mu je i njegov liječnik konstatirao biološku dob između 40 i 45 godina.

Iako je isprva u sudaca izazvao podsmijeh, Ratelband danas vjeruje u to da je njegov branitelj, ugledni odvjetnik Jan-Hein Kuijpers uspio »prodrmati« suce.

»Ovo pitanje nema presedana i izgledi u uspjeh su minimalni no držimo da pravosuđe s vremenom mora evoluirati«, rekao je Kuijpers.

Sud u Arhnhemu pravorijek treba izreći za četiri tjedna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.