Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
22. siječnja 2020.
Klimatske promjene

Visoke temperature doslovce kuhaju dagnje u moru: Postoji opasnost i od bakterije koja ugrožava čovjeka

FOTO/Wikimedia Commons, Kalifornijske dagnje
FOTO/Wikimedia Commons, Kalifornijske dagnje
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 16:02 2019-07-01T16:02:00+02:00

Temperature zagrijavanja ne samo da kuhaju dagnje nego ubrzavaju i klimu gdje se bakterije koje jedu meso mogu širiti dalje i brže. Bakterija "Vibrio vulnificus" je vrsta bakterija koje žive u slanim i boćatim vodama, a bliska je bakteriji kolere. 

Izraz "dovoljno vruće za prženje jaja na pločniku" je često korišten u vrijeme ovih visokih temperatura. Iako mnogi na izraz kolutaju očima jer je "nemoguće ispržiti jaje na pločniku", vijest vezana uz kalifornijske školjke nažalost nije preuveličana.

U lipnju su temperature u zaljevu Bodega u sjevernoj Kaliforniji dosegle više od 37 stupnjeva. To je bilo dovoljno vruće da se školjke u oceanu doslovce - skuhaju, prenosi Insider.

Školjke - čvrsto zaglavljene u obalnim stijenama, gdje se hrane planktonima koji plutaju u morskoj vodi - tijekom oseka su izložene užasnom suncu. Prema istraživanju u morskom rezervatu "Bodega Bay" i istraživačici Jackie Sones, ovog je mjeseca kalifornijski toplinski val doslovce pekao školjke.

Sones je za Guardian objasnila da postoji na "desetine mrtvih dagnji na stijenama, njihove školjke su spržene, a meso im je dobro skuhano". Riječ je o najvećem izumiranje dagnji u najmanje 15 godina na ovom mjestu.

Situacija se izgleda proteže i na druga mjesta, a ne samo na ovaj slikoviti zaljev na obali kalifornijske vinske zemlje. Sones izvještava da su joj drugi istraživači govorili o sličnim masovnim smrtnosti dagnji uzduž 240 kilometara od obale države.

Ovo nije prvi put da su dagnje masovno ispečene. Godine 2004. biolog na Sveučilištu Britanske Kolumbije, Christopher Harley, izvijestio je o sličnom incidentu, iako on i Sones misle da je ovogodišnje umiranje vjerojatno još gore.

"Ovi događaji definitivno postaju sve učestaliji i ozbiljniji", rekao je Harley za Guardian. "Dagnje su jedan od kanarinaca u rudniku ugljena za klimatske promjene."

Prošla godina bila je najtoplija godina za svjetske oceane, a četvrta najtoplija za sami planet. Trend porasta globalnih temperatura - djelomično zbog klimatskih promjena koje pokreće čovjek - može se povezati s promjenama u drugim vrstama i većim širenjem bolesti, kao i pojavom jakih toplinskih valova poput ovotjednog u Europi.

Temperature zagrijavanja ne samo da kuhaju dagnje unutar njihovih školjki, nego i ubrzavaju klimu gdje se bakterije koje jedu meso mogu širiti dalje i brže u američkim vodama.

Bakterija "Vibrio vulnificus" je vrsta bakterija koje žive u slanim i bočatim vodama, a bliska je bakteriji kolere. Ljudi se mogu zaraziti nakon što u takvu vodu uđu s otvorenom ranom ili iz zaražene vode pojedu sirove školjke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.