Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Jedinstvena tehnika

Umijeće pizzaiola uskoro na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine čovječanstva?

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 11:19 2017-12-02T11:19:33+01:00

Ta se »kulinarska umješnost koja udružuje gestikulaciju, pjevanje, osmijehe, tehniku, šou« i potječe iz 16. stoljeća, »prenosila se s generacije na generaciju i nastavlja igrati važnu društvenu i kulturnu ulogu« u glavnom gradu Kampanije, ističe se u dosjeu talijanske kandidature

Umijeće napuljskog pizzaiola, sega bubanj s Rodriguesa, umješnost nizozemskih mlinara mogli bi se idućeg tjedna uvrstiti na UNESCO-ov popis kulturne baštine čovječanstva.
Odbor ad hoc UNESCO-a sastaje se od 4. do 9. prosinca na južnokorejskom otoku Jeju kako bi razmotrio 34 zahtjeva za upis na tu listu tradicijskih umijeća na kojoj se dosad nalazi 365 elemenata, povezanih s napjevima, plesom, gastronomijom, proslavama.

Lista nije sastavljena prema kriterijima »izvrsnosti ili ekskluzivnosti«, ne nastoji okupiti »najljepšu« baštinu nego predstaviti raznolikost kulturne nematerijalne baštine, po Organizaciji za obrazovanje, kulturu i znanost UN-a.

»Tri godine na tome radimo«, istaknuo je Sergio Miccu, predsjednik udruge napuljskih pizzaiola. »Ponosni smo da smo izveli tu bitku do kraja za jedan od najstarijih zanata na svijetu«.

Ta se »kulinarska umješnost koja udružuje gestikulaciju, pjevanje, osmijehe, tehniku, šou« i potječe iz 16. stoljeća, »prenosila se s generacije na generaciju i nastavlja igrati važnu društvenu i kulturnu ulogu« u glavnom gradu Kampanije, ističe se u dosjeu talijanske kandidature.

Dva milijuna osoba potpisalo je »svjetsku peticiju« u znak podrške upisa pizzaiole na listu UNESCO-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.