Zanimljiv susret

U SRCU MOSKVE Posebni meni za naslov svjetskih prvaka u restoranu s “domaćom spizom”

Marko Cvijanović

Dobra atmosfera u restoranu "Dorian Grey"

Dobra atmosfera u restoranu "Dorian Grey"

U slučaju da »kockasti« osvoje naslov, jela će godinu dana nositi naziv po njima: riba u soli zvat će se Luka Modrić, Mandžukić će biti sinonim za ljuti biftek, sibinjski lungić će se zvati Domagoj Vida. Panacotta će se zvati Subašić,  a izbornik Dalić će biti poseban specijalitet s tagliatellama – kaže Željko Blažinčić



MOSKVA U moskovskom restoranu »Dorian Grey« bilo je prilično živo. Za jednim stolom dvojicu je meksičkih novinara silno zanimalo mišljenje hrvatskih kolega na koji to način hrvatski izbornik Zlatko Dalić kani iznenaditi Engleze, a za drugim su se u ugodnim nogometnim ćakulama našla četvorica hrvatskih navijača, željna domaće »spize« i atmosfere. Odakle domaća spiza u centru Moskve? Vrlo jednostavno. Vlasnici restorana su dvojica Hrvata, Dubravko Horvat i Željko Blažinčić. Otvorili su ga još 1993. godine na elitnoj lokaciji. S pogledom na svih pet kula Kremlja.


U vrijeme kad je dočekao svoje prve goste, »Dorian Grey« bio je tek jedan od pedesetak moskovskih restorana u vlasništvu stranaca. Usporedbe radi, danas ih u Moskvi ima više od 8.300!? S vremenom su počeli dolaziti mnogi slavni gosti, među inima i »Rolling Stonesi«, Vladimir Putin, Pele, Boris Becker, Roman Abramovič, oskarovac Nikita Mihalkov, pa holivudske zvijezde Sean Penn, Robert De Niro, Meryl Streep, Harrison Ford… Snimajući »Sveca«, Rade Šerbedžija, Val Kilmer i Elisabeth Shue tri su se mjeseca hranili u »Dorianu Grayu«, a posjetio ga je i gazda »Playboya« Hugh Hefner. Jedna od ekstravagantnijih pojava bila je i cjelokupna obitelj Michaela Jacksona… Ovih dana su, međutim, najčešći gosti – Hrvati.


– Ništa čudno, dođe puno naših ljudi – kaže Željko Blažinčić, koji se za potrebu ovoga razgovora ogrnuo šalom i na glavu stavio šešir u hrvatskim bojama.




– Često me posjećuje Vedran Ćorluka, a Slaven Bilić je, u vrijeme kad je bio trener »Lokomotiva«, dolazio svake nedjelje poslije utakmice u društvu članova svog stručnog stožera. Bit će i ovih dana puno Hrvata kod nas, nadamo se da će ostati u Moskvi i da ćemo svi zajedno dočekati finale!


Uoči finala Željko je pred izbornika Dalića stavio veliki izazov…– Ako Hrvatska postane svjetski prvak, izbornik Dalić i cijela njegova obitelj godinu dana svakodnevno mogu biti gosti moga restorana! Od 0 do 24! Stojim iza svojih riječi.I ne samo to, u slučaju da »kockasti« osvoje naslov, mnoga će jela godinu dana imati naziv po njima. Ovako će to izgledati:

– Riba u soli zvat će se Luka Modrić, Mandžukić će biti sinonim za ljuti biftek, sibinjski lungić će se zvati Domagoj Vida, bolje lungić, jer ima malo predugačak jezik. Panacotta će se zvati Subašić, janjetinu će simbolizirati Strinić, Kramarić ili Rebić, a izbornik Dalić jedan poseban specijalitet s tagliatellama! Dao Bog da taj menu zaživi, nitko sretniji od mene! – zaključio je Željko, koji se uskoro pridružio Dinu, Duji, Tihomiru i Nikoli, simpatičnim Dalmatincima, koji su štošta prošli da bi stigli u Moskvu. Neki su imali peripetije s putovnicama, drugi s bračnim obavezama, ali… Ništa ih nije moglo zaustaviti. I zato su svi zajedno zdušno zapjevali onaj Grdovićev hit među hrvatskim reprezentativcima: »Nije u šoldima sve…« I nije, zar ne?