Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Plati koliko si težak

Tvrde da je to najpoštenije: Samoanska aviokompanija naplaćuje karte po težini putnika

Tvrde da je to najpoštenije: Samoanska aviokompanija naplaćuje karte po težini putnika
Tvrde da je to najpoštenije: Samoanska aviokompanija naplaćuje karte po težini putnika
Autor:
Objavljeno: 3. travanj 2013. u 8:41 2013-04-03T08:41:00+02:00

»Kada prođe prvi šok, to se mora podržati. Putnik težak 200 kilograma shvaća da plaća za 200 kilograma.. i da zaslužuje i dobiva komociju primjerenu svojoj težini«, kazao je Langton

SYDNEY – Samoanska zračna kompanija Samoa Air prva je u svijetu koja odlučila naplaćivati avionske karte po težini putnika.

Uprava kompanije tvrdi da je to najpošteniji način naplate i da će karta plaćena po težini ispasti jeftinija od klasičnog naplaćivanja po sjedalu.
Samoa Air, tvrtka pokrenuta 2012. godine, prije leta će izvagati svoje putnike i naplatiti kartu po kilogramu težine i udaljenosti odredišta.

»Avioindustrija sada ima koncept da su svi ljudi u svijetu iste veličine, a u mojoj glavi nema nikakve sumnje da je ovo koncept budućnosti. Ovo je najpošteniji način putovanja«, kaže predsjednik uprave Chris Langton.

Iako je Samoa Air ovaj plan najavila još prije nekoliko mjeseci, pažnju svjetske javnosti privukao je prošli tjedan kada je tvrtka uvela međunarodne letove prema Američkoj Samoi.

Samoa, pacifička otočna država s 200 tisuća stanovnika, četvrta je u svijetu po broju pretilih osoba po stanovniku, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2008.
Cijena karte je 1,32 samoanska dolara (3,35 kuna) po kilogramu težine na domaćim letovima i 2,40 dolara (6,05 kuna) za let do 400 kilometara udaljene Američke Samoe. To konkretno znači da će, primjerice, jedan stokilaš platiti 605 kuna za jednosmjernu kartu do Američke Samoe.

Djeca mlađa od 12 godina također plaćaju po težini, ali po cijeni od 75 posto cijene za odrasle. Prekomjerna prtljaga također će se naplaćivati po težini vlasnika.

Langton tvrdi da je reakcija putnika »začuđujuće pozitivna«.

»Kada prođe prvi šok, to se mora podržati. Putnik težak 200 kilograma shvaća da plaća za 200 kilograma.. i da zaslužuje i dobiva komociju primjerenu svojoj težini«, kazao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.