Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Kupovanje iskustva

Turizam u romskom naselju: Turisti iz cijelog svijeta plaćaju da dožive autentično romsko iskustvo

Foto Facebook.com
Foto Facebook.com
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2018. u 14:12 2018-10-21T14:12:05+02:00

Svaka od aktivnosti ima svoju tarifu. Kava u romskoj kući uz sat vremena druženja po osobi dođe oko 8 i pol eura, a večera ili ručak stoji oko 17 eura. Smještaj se kreće od 13 eura po noći na više.

U svijetu sve veće ekspanzije turizma gdje se trži sve što je moguće, neobičan primjer dolazi iz Rumunjske gdje već niz godina postoji projekt pod nazivom "Ciganija" gdje turisti iz cijelog svijeta dolaze u ondašnje romske zajednice kako bi upoznali njihov način života.

Projekt vodi Amerikanac Chuck T'Adoro, bivši novinar koji je unazad nekoliko godina "otkrio potencijal" romskih zajednica u Rumunjskoj i njihova načina života.

Na koncu se ondje preselio i stvorio pravi biznis koji uključuje razne oblike dolaska u romska mjesta: kavu ili ručak u romskoj kući, višednevni boravak, radionice izrade košara i branja gljiva, program za pojedince ili veće grupe, glazbeni program - nema čega nema, i što se ne može prodati, u ovom neobičnom romskom suživotu Roma i turista.

Foto Vimeo screenshot

Za brigu o gostima, kao svojevrsni vodiči, zadužene su sestre Margareta i Klara Gabor. Starija Klara koja u svojim dvadesetima iza sebe ima dva propala braka i mlađa Margareta koja je još uvijek maloljetna na gotovo savršenom engleskom jeziku, u kojem su samouke, odgovaraju na pitanja svojih posjetitelja, objašnjavajući romske tradicije, način života, običaje.

U dokumentarnom filmu "Gledajući druge" Dennisa Stormera koji je prikazan na ovogodišnjem izdanju Studentskog internacionalnog filmskog festivala u Rijeci, a koji prati ovu neobičnu turističku ponudu u Rumunjskoj, evidentno je da su gosti koji dolaze iz cijelog svijeta, željni iskustva koje bi bilo autentično i iskreno. Mnogi se vraćaju, dovode ondje svoje poslovne partnere, a najčešće su veće grupe kojima se organizira glazbeni program uz večeru.

Svaka od aktivnosti naravno ima svoju tarifu. Kava u romskoj kući uz sat vremena druženja uz Margaretu i Klaru po osobi dođe oko 8 i pol eura, a večera ili ručak stoji oko 17 eura.

Smještaj se kreće od 13 eura po noći na više, dok se za radionice ili ture razgledavanja koje traju oko jedan sat cijene kreću oko 20 eura za jednu osobu, s time da iznos postaje manji s većim brojem osoba.

Kao svaka prava turistička lokacija, i Ciganija ima svoju trgovinu sa suvenirima gdje se nalaze tipični romski predmeti i odjeća "Made in Tziganija". Kako bi projekt bio u koraku s vremenom, postoji i mrežna stranica te romske trgovine.

Simptomatično, zadnja scena spomenutog dokumentarca prikazuje romskog dječaka kako spava na ulici u nekom turističkom gradu na zapadu. Na njega se nitko ne osvrće niti mu itko plaća da ga vidi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.