Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Riječki majstor filma

video Trsat i Korzo nikad nisu bili bajkovitiji: Pogledajte sjajne video uratke Petra Trinajstića

Riječki majstor fotografije i filma - Petar Trinajstić
Riječki majstor fotografije i filma - Petar Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2018. u 16:07 2018-12-24T16:07:00+01:00

Za svoj rad primio je u zemlji i inozemstvu stotinjak nagrada i priznanja kao redatelj, scenarista, filmski snimatelj i fotograf. Nosilac je stručnog zvanja “Majstor filma”. Danas gotovo da ne postoji zemlja svijeta u kojoj nema neke njegove fotografije, filmskog uratka ili knjige.

RIJEKA Petar Trinajstić, riječki filmski snimatelj, redatelj, scenarist i fotograf, snimio je impresivan video radove u kojima klasičnu glazbu spaja sa svojim doživljajem Adventa na Trsatu i kišnog riječkog predvečerja na Korzu.

Do sada je realizirao stotinjak filmova, video radova i slide showa te snimio pola milijuna fotografija na filmskom materijalu i u digitalnom zapisu. 

Za svoj rad primio je u zemlji i inozemstvu stotinjak nagrada i priznanja kao redatelj, scenarista, filmski snimatelj i fotograf.

Nosilac je stručnog zvanja “Majstor filma”. Danas gotovo da ne postoji zemlja svijeta u kojoj nema neke njegove fotografije, filmskog uratka ili knjige.

Unatoč osebujnoj i impresivnoj karijeri ostao, na sreću, čovjek iz naroda koji je svojim video uratcima oduševio Riječane u riječkoj Facebook grupi Riječka enciklopedija - Fluminensia.

Zvuci skladbe Johanna Straussa Na lijepom plavom Dunavu itekako su prepoznatljivi, a Trsat nije nikad bio bajkovitiji s dodanim notama.

Da je Čajkovski vidio Trinajstićev uradak Kišno predvečerje na Korzu, vjerojatno bi se složio da je Rijeka najljepša kišna ljepotica, a Korzo plodno tlo za njegov Cvjetni valcer.

Petar Trinajstić, rođen je u Vrbniku 1946. godine. Prve fotografije snimio je još kao učenik osnovne škole u Vrbniku, a druženje s fotografijom nastavlja kao srednjoškolac u Rijeci. Ozbiljnije se počeo baviti filmom i fotografijom kao student Visoke industrijsko pedagoške škole u Rijeci 1970. godine.

Tada film i fotografiju doživljava prije svega kao suvremeno nastavno sredstvo u procesu obrazovanja te snima prve ergodidaktičke filmove i serije dijapozitiva za nastavne potrebe. Uz to, više filmskom kamerom a manje fotoaparatom, bilježi značajne promjene u dokolici osobito u Vrbniku, na otoku Krku i u Brodogradilištu 3. MAJ gdje je zaposlen u Centru za obrazovanje kadrova.

Od 1969. godine član je Kino kluba Liburnija film, a 1971. godine prelazi u Kino- foto kluba Jadran 3. MAJ od kada počinje aktivnije snimati i eksperimentalne, neprofesionalne filmove koji su vrlo zapaženi na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu.

2717944

Na preporuku profesora Tanhofera sa Filmske akademije u Zagrebu 1978. godine započinje suradnju sa Jadran film Zagreb, tada vodećom profesionalnom filmskom kućom u Jugoslaviji, u ulozi filmskog redatelja i scenariste.

Od 1991. godine intezivnije se bavi fotografijom te objavljuje brojne autorske fotomonografije u kojima je autor koncepta, teksta, fotografija i dizajna. U više navrata bio je član komisije za izbor scenarija za dugometražne igrane filmove kao i za kratke filmove te član komisija za predikatizaciju filmova te član žirija na filmskim festivalima i fotografskim izložbama i natječajima.

Više o Petru Trinajstiću i njegovim radovima možete pogledati i saznati na njegovoj web stranici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.