Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Pristojnost ili pretjerivanje

Trebaju li mladi ustupiti starijima mjesto u autobusu? Ekspert za bonton podijelio je javnost

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2018. u 17:04 2018-10-25T17:04:00+02:00

Britanski stručnjak za bonton i protokol pozvao je roditelje da nauče djecu u ranoj dobi kako trebaju ustupiti mjesto u autobusu starijima od sebe jer je to esencijalano ako želimo odgojiti mlade koji će poštovati starije.

Prizor koji se nekada nije mogao zamisliti, danas je gotovo postao pravilo u javnom prijevozu - djeca i mladi sjede, a stariji i umirovljenici stoje. Umirovljenicima, trudnicama i nemoćnima ustaju se eventualno oni stariji koji su tu lekciju davnih dana naučili, a među mladima ta je gesta, uz poneke iznimke, vrlo rijetka.

Takvo je stanje potaknulo popularnog britanskog trenera za bonton i protokole Williama Hansona da se putem svog Twitter profila obrati roditeljima da je vrijeme da nauče svoju djecu, ako su starija od pet godina, kako bi se trebala ponašati u javnom prijevozu.

Naime, sada je u Britaniji vrijeme kratkih praznika kada mnogi roditelji odvode djecu na kraće izlete, nerijetko i javnim prijevozom što je jedno od prvih iskustava tog tipa za brojnu djecu.

- Roditelji. Budući da su sada praznici, vrijeme je da revidirate bonton u javnom prijevozu i svoju djecu. U vrijeme gužve, djeca starija od pet godina trebala bi ustupiti ili barem ponuditi svoje sjedalo odraslima. To je važan način da ih naučite poštovanju starijih osoba, napisao je u svojoj objavi Hanson.

Reakcije ljudi na njegovu objavu uglavnom su različite.

"Posve si u pravu po pitanju ovoga. Sjećam se kada sam ja morao ustati kako bi stariji u metrou mogli sjesti. Sada mi se čini da je situacija obrnuta" ili "Ja još uvijek pridržavam vrata ljudima i nudim sjedalo iako imam 45 godina i također sam prestravljen koliko malo mladih to isto čini" neki su od komentara koji pozitivno pozdravljaju Hansonov poziv roditeljima, no ima i onih koji ne misle tako.

-S poštovanjem se ne slažem s tvojom tvrdnjom da djeca trebaju ustupiti svoje mjesto. Tvoja potreba nije veća od njegove... a ovo sve malo smrdi na privilegiranje bijelih muškaraca, rekao je jedan korisnik koji nije usamljen u mišljenju da je takvo ponašanje u današnje vrijeme nepotrebno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma