Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
S parkirališta u katedralu

Tisuće na oproštaju od Rikarda III. 530 godina nakon smrti

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2015. u 16:33 2015-03-23T16:33:00+01:00

Rikard III. poginuo je u bitki kod Boswortha u srednjoj Engleskoj 1485. i posljednji je engleski kralj koji je život izgubio u borbi. Tijelo mu je tada položeno u skromni grob u jednoj kapeli u Leicesteru koja je poslije srušena. Kosti su mu pronađene prije tri godine ispod gradskog parkirališta

LONDON – Tisuće ljudi opraštaju se od engleskog kralja Rikarda III. koji će u četvrtak biti pokopan u katedrali u Leicesteru, 530 godina nakon smrti, javlja BBC.

Rikard III. poginuo je u bitki kod Boswortha u srednjoj Engleskoj 1485. i posljednji je engleski kralj koji je život izgubio u borbi.

Tijelo mu je tada položeno u skromni grob u jednoj kapeli u Leicesteru koja je poslije srušena. Kosti su mu pronađene prije tri godine ispod gradskog parkirališta.
Zanimljvo je da su ga pronašli ispod oznake R na asfaltu (rezervirano mjesto). Identificiran je 99-postotnom točnošću pomoću DNK izravnog potomka.

U nedjelju je lijes s Rikardovim kostima u procesiji prošao regijom Leicestershire, a odveden je i na bojno polje u Bosworth, gdje je ispraćen topovskim salvama i uprizorenjem bitke, posljednje iz dinastičkih Ratova ruža, koja ga je koštala života i koja je englesku krugu preselila u ruke dinastije Tudor.

Do četvrtka će Rikard III. biti izložen na odru u katedrali u Leicesteru. Kako javlja BBC, u nedjelju je katedralu posjetilo 35 tisuća ljudi, a u ponedjeljak se čeka satima na ulazak u crkvu.

Pogreb u četvrtak bit će izravno prenošen na nacionalnoj televiziji. Vodit će ga kanterberijski nadbiskup Justin Welby, duhovni poglavar Anglikanske Crkve. Kraljevsku obitelj predstavljat će grofica od Wessexa i vojvoda od Gloucestera. Katoličku pogrebnu misu, jer je Rikard bio katolik, vodit će kardinal Vicent Nichols.

William Shakespeare opisao je u svojoj drami Richarda kao tiranina, kao pogrbljeno krvožedno čudovište koje se do prijestolja popelo ubijajući braću i nećake i koji je, kad je pao u bitki, uzviknuo »Konja, konja! Kraljevstvo za konja!«.

Društvo Rikarda III., međutim, tvrdi da je on bio benevolentan vladar i da nije počinio zločine koje mu Shakespeare stavlja na dušu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.