Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Stalno na mobitelu

Tinejdžeri više ne komuniciraju „licem u lice“, draže su im poruke i društvene mreže

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2018. u 14:30 2018-09-11T14:30:05+02:00

Jedna trećina ispitanika priznala je da gotovo nikada ne ostavljaju svoj mobitel kada posjećuju obitelj, rade domaću zadaću ili jedu hranu.

Istraživanje koje je provedeno 2012. godine pokazalo je tada kako tinejdžeri vole najviše komunicirati s prijateljima osobno, odnosno kada se nađu s njima u „četiri oka“. Ipak, šest godina poslije situacija se promijenila.

Danas većina tinejdžera odgovara kako im je omiljeni način komunikacije s prijateljima preko poruka (35%), navodi se u novom istraživanju Common Sensea, organizacije za zastupanje djece i medija.

U usporedbi s 2012., za mnogo veći udio komunikacije djeca su odabrala društvene mreže (16%) i videochat (10%), dok je manje od jedne trećine izjavilo kako najviše vole razgovarati s prijateljima lice u lice.

Manje usamljeni i depresivni 

Istraživanje je obuhvatilo tinejdžere od 13 do 17 godina.

Također, većina tinejdžera izjavila je kako se zbog korištenja društvenih mreža osjećaju popularnijima i sigurnijima te manje usamljenima i depresivnima. Mali postotak tvrdio je suprotno.

Svjesni opasnosti i mana 

S druge strane, ispitanici su svjesni mana u korištenju društvenih mreža. Gotovo polovica tinejdžera (44%) kaže da su frustrirani zbog toga što im prijatelji koriste mobitel tijekom druženja, a njih 54% priznaje da im društvene mreže skreću pažnju s prijatelja.  

Jedna trećina ispitanika priznala je da gotovo nikada ne ostavljaju svoj mobitel kada posjećuju obitelj, rade domaću zadaću ili jedu hranu. Njih 55% uvijek koristi mobitel kada provode vrijeme s prijateljima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.