Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Posljedice neprospavanih noći

Testirali liječnike: Noćne smjene mogu uzrokovati oštećenje DNK

Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2019. u 16:20 2019-01-28T16:20:14+01:00

Istraživači su otkrili da su ˝liječnici na poziv˝, koji su morali raditi preko noći imali manju ekspresiju gena za reparaciju DNK i više oštećenja DNK od onih koji nisu radili preko noći

Radne noćne smjene mogu oštetiti DNK osobe, povećavajući rizik od raka, kao i kardiovaskularnih, metaboličkih i neurodegenerativnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Za studiju objavljenu u časopisu Anesthesia, istraživači su analizirali uzorke krvi 49 zdravih liječnika s punim radnim vremenom, koji su uzimani u različitom periodu.

- Iako je ovaj rad vrlo preliminaran, jasno je iz rezultata da čak i jedna noć deprivacije sna može izazvati događaje koji mogu doprinijeti razvoju kroničnih bolesti, rekao je Siu-Wai Choi sa Sveučilišta u Hong Kongu.

Istraživači su otkrili da su ˝liječnici na poziv˝, koji su morali raditi preko noći imali manju ekspresiju gena za reparaciju DNK i više oštećenja DNK od onih koji nisu radili preko noći.

Liječnicima je smanjena genska ekspresija DNK, a nakon lišavanja sna povećala su se oštećenja DNK. Oštećenje DNK povećalo se nakon samo jedne neprospavane noći.

Ovo oštećenje DNK može pomoći u objašnjavanju povećanog rizika od raka i kardiovaskularnih, metaboličkih i neurodegenerativnih bolesti povezanih s deprivacijom sna, kažu istraživači, prenosi The Hindu Business Line.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.