Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Uvredljiv istup znanstvenika

Talijanski fizičar optužio žene da su one krive za seksizam u znanosti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 17:23 2018-10-01T17:23:07+02:00

U svojem je izlaganju profesor Strumia započeo s tvrdnjom da su "fiziku izmislili i izgradili muškarci", a sada su diskriminirani od strane žena koje napreduju ne zbog zasluga već ideologije.

Znanstvena radionica u Genevi, organizirana pod okriljem uvaženog europskog nuklearnog istraživačko centra Cern, zastranila je uvredljivom prezentacijom talijanskog znanstvenika Alessandra Strumie sa sveučilišta u Pisi koji se obrušio na status žena u znanosti koje, prema njegovim riječima, nezasluženo preuzimaju funkcije koje im ne pripadaju, prenosi BBC.

U svojem je izlaganju Strumia započeo tvrdnjom da su "fiziku izmislili i izgradili muškarci", a sada su diskriminirani od strane žena koje napreduju ne zbog zasluga već ideologije.

Istraživački centar Cern zaključio je da je predavanje profesora Strumie bilo "vrlo uvredljivo" te je sa stranica centra uklonjena prezentacija koju je znanstvenik koristio u svom obraćanju.

Inače redovit suradnik Cerna, Strumia je na spornoj radionici predstavio rezultate studije objavljene u jednoj mrežnoj knjižnici. Svojoj mladoj publici, uglavnom fizičarkama, rekao je da njegovi rezultati "pokazuju" da "fizika nije seksistička prema ženama. No istina nije bitna, jer je to dio političke bitke koja dolazi izvana".

BBC piše kako je Strumia prezentirao niz grafova u kojima ističe situacije u kojima su žene zaposlene na natječajima u kojima su postojali muški kandidati, kvalificiraniji za tu poziciju. Uz to je prezentirao podatke kojima tvrdi da su muški i ženski znanstvenici jednako aktivni u početku svoje karijere, no kasnije muškarci postižu veće uspjehe.

U svoje predavanje uključio je i neka bihevioralna istraživanja koja idu na ruku njegovoj teoriji. Jednom studijom, prenosi BBC, nastojao je pokazati da "muškarci preferiraju raditi sa stvarima, a žene s ljudima".

Kao dokaze diskriminacije nad muškim istraživačima, Strumia tvrdi da je "Sveučilište u Oxfordu produžilo vrijeme trajanja ispita za žensko dobro" te da "Italija daje besplatno ili jeftinije studiranje za istraživačke studentice", a navodi da je jednom prilikom i sam izgubio priliku za posao u kojem je, smatra, bio kvalificiraniji od znanstvenice koja je tu poziciju dobila.

Velik dio publike izrazito je negativno reagirao na njegova očitovanja, a o svemu se izjasnila i fizičarka Jessica Wade s londonskog Imperial Collegea.

Ne mogu razumjeti kako tako napredna organizacija kao što je Cern, koja potiče raznolikost u istraživanju, može pozvati njega da govori mladim ljudima koji tek kreću sa svojom karijerom u znanosti, rekla je Wade naglasivši da su njegove ideje o poziciji žena odavno poznate, a njegova tzv. istraživanja površna i puna prezira.

U svom službenom očitovanju Cern, kojim trenutno predsjeda prva žena u povijesti, izrekao je sljedeće:

- Cern je kulturalno raznolika organizacija koja na jednom mjestu okuplja ljude različitih nacionalnosti. To je mjesto gdje je svaki znanstvenik dobrodošao i svi imamo jednake mogućnosti, neovisno o našim etičkim, rodnim, spolnim uvjerenjima.

Izvor: BBC

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.