Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
6. prosinca 2019.
Ugrožena vrsta

Svečanost u Ruandi: Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila ime

Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2011. u 16:03 2011-06-18T16:03:31+02:00

Na području Ruande, Ugande i Demokratske Republike Konga (DRK) živi polovica od 700 planinskih gorila koliko ih još ima u svijetu

KIGALI –  Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila su ime u subotu na sjeveru Ruande na zanimljivoj svečanosti, u nazočnosti predstavnika državnog vrha, među kojima je bio i premijer Bernard Makuza.

Kao i prethodnih godina, svečanost je upriličena u Kinigiju, u podnožju parka prirode Vulkani, središtu tih primata kojima prijeti izumiranje.

Na području tog glasovita vulkanskog lanca na granici Ruande, Ugande i Demokratske Republike Konga (DRK) živi polovica od 700 planinskih gorila koliko ih još ima u svijetu.

Mladunčad gorile nisu bila na svečanosti koja se održala izvan njihova prirodna staništa, već su ih predstavljala djeca prerušena u gorile.

Otvarajući svečanost, koju su izravno prenosili državni radio i televizija, premijer je prvom mladunčetu nadjenuo ruandsko ime »Ljambo«, što znači »riječ«.

»To ime označava naša postignuća, napredak koji smo ostvarili i koji nam daje pravo da uzmemo riječ u zajednici svjetskih naroda«, rekao je Makuza, ističući uspjehe svoje zemlje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.