Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
8. prosinca 2019.
"Led na užetu"

Studenti u Kölnu postavili vješala i "objesili se": Njihov nastup nosi snažnu poruku

FOTO/Ecosignakademie, Instagram
FOTO/Ecosignakademie, Instagram
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 7:53 2019-07-15T07:53:05+02:00

Performans klimatske politike zove se "Eis am Strick" ("Led na užetu"), a dogodio se u centru grada ispred Appleove trgovine. 

Grupa studenata u Kölnu je kroz školski projekt odlučila privući pažnju na problem globalne klimatske krize. Učinili su to snažnim performansom - stojeći na kockama leda ispod vješala, doznajemo s UNILAD-a. 

Uz uže koje im je bilo oko vrata, studenti su stajali na ledenim blokovima koji su se topili sve dok leda više nije bilo. Rezultat? Studenti su visili s vješala dok su im noge bile u zraku.

Tijekom izvedbe, nitko nije bio ozlijeđen. 

Studentice Anna Sikora i Sophia Regner s "Ecosign Academy" u Kölnu , stigle su na ideju kroz projekt "Okoliš", kojeg je vodio viši predavač Thomas Zika.

Performans klimatske politike zove se "Eis am Strick" ("Led na užetu"), a dogodio se u centru grada ispred Appleove trgovine. 

Grupa je za UNILAD objasnila da su to mjesto odabrali jer "pozadinska potrošnja podržava njihovu zabrinutost". Tako je na tisuće ljudi ostalo "šokirano i zbunjeno" kada ih je vidjelo da stoje na takav način. 

Nadajući se da su privukle pozornost na klimatske promjene, Anna i Sophia naglašavaju da je svijet u "neizbježnoj situaciji" koja se može stabilizirati jedino globalnom suradnjom. 

"Tri studenta stoje na ledu koji se topi. Uže oko vrata. Vješala. U srcu shopping područja. Očekujemo očito, da nas vidi iznenađena, zbunjena i publika s podrškom.", kažu studentice. 

"S klimatsko-političkim umjetničkim nastupom u srcu konzumerizma, želimo stvoriti sliku naše sadašnjosti za pamćenje. Nastavljamo s životnim stilom koji uništava klimu, unatoč svom našem znanju o posljedicama. Polarne se kape otapaju, pojačava se ekstremno vrijeme, razina mora raste, a zajedno s tim - i broj žrtava. Potreban je šokantan i snažan nastup poput ovog, da zgusne sve opake probleme kroz jasnu i lucidnu sliku", poručuju studentice. 

Za osiguranje od opasnosti, studenti su blisko surađivali s tvrtkom za održanje sladoleda "Floridaeis", koja je za ovu svrhu napravila ledene blokove.

Studenti su nosili i sigurnosne šiljke ispod  cipela, što im je omogućilo da stoje na blokovima leda bez klizanja. Čvor u užetu je tada bio vezan na način koji je osigurao da se ne može skupiti.

Nije bilo straha da će konopac povrijediti bilo koga tko je uključen jer je bilo lažno - u slučaju da je jedan od studenata pao, konopac bi pao s njim. 

Na raspolaganju im je stajao i profesionalni tim, za bilo kakve duševne, tjelesne i medicinske hitne slučajeve, tako da je dobrobit i sigurnost grupe bilo na prvom mjestu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.