Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Bonton na visini

Stjuardese otkrivaju što ih najviše izbaci iz takta kod putnika u avionu

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2019. u 15:30 2019-01-20T15:30:49+01:00

Postoji puno načina za nekoga izbaciti iz takta, a stjuardese su za australski News otkrile što ih najviše ljuti kod putnika

Stjuardese i ostalo osoblje u avionu za vrijeme leta je zaduženo za udobnost putnika. Dnevno prođe na stotine putnika, a nemali broj ima loše navike koje stjuardesama jednostavno idu na živce. Prošle je godine časopis Smarter Travel pitao stjuardese da naprave listu, na kojoj će navesti što im je najgore kod ponašanja putnika. 

Raspakiravanje ručne prtljage

Stjuardesa Haley Fox navodi da joj je najgore kada ljudi za vrijeme leta, počnu petljati po ručnoj prtljazi koja im je smještena iznad glave. Bilo da se usred leta sjete pronaći slušalice ili knjigu, to smeta osoblju, ali i drugim putnicima.

"Najbolji način je da sve stvari koje će vam trebati za vrijeme leta, smjestite u osobni prostor vašeg sjedala. Tako ćete uštedjeti na vremenu, a vaši suputnici neće gunđati zato što se dižete sa svog sjedala, i preko njihovog dolazite do torbe", prenosi News.

Naručivanje više pića odjednom

"Kada netko odjednom naručuje vodu, kavu i Coca-colu, usporava našu uslugu. Moramo proći kroz čitavu kabinu, pa je jednostavnije da se naručuje jedno piće, a po povratku, drugo", navodi stjuardesa Jennifer L.

Kada ignorirate pozdrav

Složit ćemo se - bilo kome tko radi u uslužnoj djelatnosti, u opisu je posla uljudno pozdraviti kupca, gosta ili putnika. Prilično je nepristojno kada vas netko pozdravi nepristojno okrenuti glavu. Stjuardesa Heather Poole, kaže da joj takvo ponašanje posebno smeta.

"Kada vas pozdravim, bilo bi lijepo da i vi pozdravite mene. Nemojte se pretvarati da ne postojim. Probudila sam se prije vas i radit ću još dugo nakon što vi dođete na odredište. Budite ljubazni i sjetite se bontona", navodi Poole.

Prebacivanje u prvu klasu 

"Stjuardese nemaju ovlasti da vas presele u prvu klasu. Ako postoji slobodno sjedalo u prvoj klasi, tamo se možete preseliti ako vas usmjeri agent na ukrcaju ili ako za isto platite", objašnjava Poole.

Neredi u avionskom zahodu

Put do toaleta u avionu je užasan - prostor je skučen, često se formira red koji treba čekati, a i svjetlo je užasno. No, stjuardese najviše živcira kada posjetitelji toaleta iza sebe ne puštaju vodu.

Ne hodajte bosi po avionu

Jedna je stjuardesa na Redditu zamolila putnike da ne hodaju bosi po avionu, jer je to ogroman izvor bakterija. "Kada sletimo, sve se detaljno očisti. Ali u avionu su nam resursi ograničeni. Najodvratnija stvar koju možete napraviti, jest da hodate bosi po avionu, pogotovo ako posjećujete toalet", objašnjava Poole.

Zahtjevi za različitim obrocima

Prostor u avionu je ograničen, a prehrana se organizira na način da se prilagodi putnicima za specifičan let. Ako netko od putnika ima poseban zahtjev, potrebno je isto navesti prije ukrcavanja.

"Nemamo sve namirnice. Nemojte nas pitati imamo li sojino mlijeko ili neku dodatnu hranu, za koju nismo navele da ju imamo. Ako imate poseban režim ishrane ili vam se ne sviđaju naše namirnice, molimo vas da uzmete vlastitu hranu", objašnjava Poole za News.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.