Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Mont Blanc

Slika koja pokazuje štete globalnog zatopljenja: "Ovdje bi trebao biti led, a ne jezero!"

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 8:00 2019-07-18T08:00:30+02:00

Vjeruje se da se jezero formiralo od ledenog snijega koji se rastopio tijekom intenzivnog vala vrućine.

Bryan Mestre otkrio je jezero na nadmorskoj visini od 3,400 metara dok se penjalo u planinskom lancu Mont Blanc, javlja UNILAD.

Vjeruje se da se jezero formiralo od ledenog snijega koji se rastopio tijekom intenzivnog vala vrućine koji je pogodio Europu krajem lipnja. Problem je u tome što samo deset dana prije ovog otkrića, jezero nije postojalo.

Mestre je fotku objavio na svom Instagram profilu.

"Vrijeme je za alarm ... Problem? Ove dvije slike snimljene su u razmaku od samo deset dana. Snimljena je 28. lipnja, a drugu je podijelio Paul Todhunter. Samo deset dana ekstremne vrućine bilo je dovoljno za urušavanje, otapanje i formiranje jezera u podnožju Dent du Géanta i Aiguilles Marbrées. Koliko znam, ovo je prvi put da se takvo nešto dogodilo.", stoji u objavi.

Klimatski znanstvenici već godinama upozoravaju da će Europa doživjeti sve više toplinskih valova kada se vremenski obrasci promijene, zahvaljujući globalnim klimatskim promjenama, ali ovo je prvi put da je Mestre, iskusni planinar, vidio nešto slično.

U intervjuu za IFLScience, Mestre kaže da je pronalaženje jezera pravo iznenađenje jer se nalazi na području od oko 3,400 metara, daleko iznad linije snijega. Ta linija predstavlja granicu između površine pokrivene snijegom, te one bez snijega u Alpama, što je na otprilike 2,500 do 2,800 metara. 

"Na ovoj visini bi trebali pronaći led i snijeg, a ne tekuću vodu. Većinu vremena kada bi na ovoj visini proveli dan, voda bi se u našim bocama zaledila. Dovoljno sam puta bio ovjde, u lipnju, srpnju i kolovozu, ali nikada nisam vidio tekuću vodu. I ne pričam samo o Mt. Blancu, već o desetak planina oko Alpa.", objašnjava Mestre. 

Jezero je posljednji vidio Ludovic Ravanel koji je puno manje jezero uočio 2015. godine. Tad je upozorio da je formacija jezera povezana s klimatskim promjenama, ali situacija se od tada samo pogoršala. 

Prošli je mjesec proglašen najtoplijim lipnjem otkako se mjere temperature, prenosi UNILAD

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.