Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Jedan od najstarijih

Ruski znanstvenici otkrili fosil psa star čak 33 tisuće godina

Ruski znanstvenici otkrili fosil psa star čak 33 tisuće godina
Ruski znanstvenici otkrili fosil psa star čak 33 tisuće godina
Objavljeno: 7. ožujak 2013. u 11:09 2013-03-07T11:09:54+01:00

Znanstvenici koji su otkrili fosilizirani zub »psa iz Altaja,« po planinama gdje je pronađen, preciziraju da je ta životinja puno bliskija modernim psima i pretpovijesnim psima pronađenim na američkom teritoriju, nego vukovima

WASHINGTON – Ruski znanstvenici otkrili su fosilizirani zub psa iz Sibira star 33 tisuće godina, a riječ je o jednom od najstarijih poznatih fosila »čovjekova najboljeg prijatelja«, objavljeno je u srijedu u američkom znanstvenom časopisu PLOS ONE.

DNK analiza zuba je omogućila potvrdu da je to bio stvarno predak modernog psa, objasnila je Ana Družkova znanstvenica ruskog Instituta za molekularnu i staničnu biologiju, koja je jedan od glavnih autora.

Pripitomljavanje psa je prethodilo početku poljodjelstva prije oko 10 tisuća godina.

Znanstvenici ne znaju kada su se točno pas i vuk razdvojili i postali dvije odvojene vrste i procjenjuju da se to zbilo prije više od 100 tisuća godina.

Najstariji do sada pronađeni fosili modernog psa stari su oko 36 tisuća godina.

Znanstvenici koji su otkrili fosilizirani zub »psa iz Altaja,« po planinama gdje je pronađen, preciziraju da je ta životinja puno bliskija modernim psima i pretpovijesnim psima pronađenim na američkom teritoriju, nego vukovima.

»Taj fosil otkriva i najstariju povijest pasa izvan Bliskog istoka i istočne Azije, za koje se do sada mislilo da su kolijevka modernog psa«, otkrivaju autori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.