Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Poznati dragulj

Rijetki plavi dijamanti možda skrivaju najdublje Zemljine tajne

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2018. u 12:40 2018-08-01T12:40:43+02:00

Dijamant Hope (Nada), rijedak plavi dijamant i jedan od najpoznatijih svjetskih dragulja, imao je zamršenu povijest, prolazio je kroz ruke vladara i bankara, nasljednika i lopova prije nego što je izložen u muzeju u Washingtonu.

No, geološka prošlost tog dijamanta još je složenija, rekli su znanstvenici u srijedu.

Oni su analizirali 46 plavih dijamanata, uključujući dijamant iz Južne Afrike 2016. prodan za 25 milijuna dolara i utvrdili da nastaju na dubini od najmanje 660 kilometara, u dijelu Zemljine unutrašnjosti poznatom kao donji plašt. Mali mineralni fragmenti zarobljeni u tom dijelu Zemljine kore odaju tragove o mjestu »rođenja« dijamanata.

Plavi dijamanti čine samo oko 0,02 posto iskopanih dijamanata, ali pripadaju najpoznatijim svjetskim draguljima.

Dijamanti su kristalni oblik čistog ugljika i nastaju na ogromnoj temperaturi i tlaku. Plavi dijamanti kristaliziraju se uz minerale koji sadrže vodu i prije puno godina bili su dio morskog dna, ali potisnuti u velike dubine uslijed kretanja golemih tektonskih ploča koje oblikuju Zemljinu površinu.

Znanstvenici su već znali da su ti dijamanti plavu boju dobili zahvaljujući elementu boru. Najnovija studija pokazala je da je bor nekoć bio u oceanskoj vodi, dio stijene na oceanskom dnu koja se tijekom milijuna godina utisnula u duboke slojeve Zemlje.

»Ovo je prvi put da je netko došao do priče ili modela temeljenog na činjenicama o nastanku plavih dijamanata. Prije ove studije nismo imali pojma gdje se oblikuju, u kakvim se stijenama formiraju, ili odakle su mogle dobiti bor «, rekao je znanstvenik s Američkog gemološkog instituta Evan Smith, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

Većina dijamanata nije posve bezbojna, često su blage žućkaste boje. Iako su rijetki, neki čak imaju istaknute nijanse, primjerice, žute, smeđe, ružičaste ili zelene. Oko 99 posto svih dijamanata potječe iz geoloških slojeva na dubini od oko 145 do 200 kilometara, manjoj dubini od plavih.

Osim dijamanta Hope, na izložbi u Prirodoslovnom muzeju Smithsonian još je jedan plavi dijamant zvan Oppenheimer Blue. On je 2016. prodan za 57.5 milijuna dolara, što je najveća cijena za bilo koji dragulj u povijesti.

»Ti su dijamanti pronađeni u dosad najdubljim slojevima«, izjavio je znanstvenik Steven Shirey s Instituta za znanost Carnegie u Washingtonu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.