Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Prodavali tijela

Razvratni Rimljani: Bordeli su na freskama oglašavali 120 raznih seksualnih maštarija

Foto Wikimedia
Foto Wikimedia
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 12:58 2018-09-15T12:58:32+02:00

Brojne freske obuhvaćale su i oglase u kojima se prostitutke, kako muške tako i ženske, hvale svojim seks-talentima i onim u čemu smatraju da su najbolji

Antički grad Pompeji s juga Apeninskog poluotoka najpoznatiji je po slavnoj erupciji koja je 24. kolovoza 79. godine naglo u potpuno ubila sav život u gradu, a sve u njemu ostalo je zarobljeno pod debelim slojem vulkanske prašine. Arheološka istraživanja započela su u 18. stoljeću kada je grad ponovno otkriven te je iskopan veći dio grada, uključujući forume, hramove, kazališta, kupališta - ali i bordel.

Pronađeni primjeri erotske umjetnosti donijeli su potpuno novi pogled na antičku kulturu i rimsku umjetnost, a čak se i smatralo kako je erupcija Vezuva bila i "Božja kazna" zbog seksualne raskalašenosti i grijeha u kojem su stanovnici živjeli.

Upravo crteži na zidovima otkrivaju zanimljive aktivnosti drevnih Rimljana.

Bordel je nekoć bilo mjesto okupljanja bogatih trgovaca i političara te vrlo popularna lokacija u gradu, piše Express.hr.

Odabir seksa po želji po katalogu na zidu

Istraživači vjeruju kako erotski crteži koji prikazuju grupni seks i razne druge seksualne činove zapravo predstavljaju usluge koje su nudile tamošnje prostitutke, nešto poput slikovnog cjenika.

Foto Wikimedia

Sam je bordel otkriven u 19. stoljeću a iako nije niti najluksuznije niti najvažnije političko otkriće, mjesto je koje turisti najviše posjećuju.

Neki od crteža prikazuju i istospolne seksualne odnose, koji očigledno nisu bili tabu u antici. Muškarci, osobito mladi i oslobođeni nekadašnji robovi prodavali su svoja tijela i muškarcima i ženama. Erotski život prostitutki iz Pompeja nedavno je ilustrirao profesor Sveučilišta Western, Kelly Olson.

Foto Wikimedia

On se fokusirao na ulogu žena u rimskom društvu, kao i na vrlo otvorenu seksualnost vidljivu u brojnim freskama i skulpturama.

120 različitih usluga prostitutki

Javna kuća u Pompejima nazivala se Lupunar, a danas je mjesto pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine. Prije dvije tisuće godina prostitucija je bila legalna, a seks-radnici su najčešće dolazili iz Grčke i drugih država pod rimskom vlasti.

Foto Wikimedia

Znanstvenici su identificirali 120 urezanih natpisa, zajedno s imenima zaposlenih radnika kupleraja i popularnim klijentima. Mnogi od njih obuhvaćali su i oglase u kojima se prostitutke, kako muške tako i ženske, hvale svojim seks-talentima i onim u čemu smatraju da su najbolji.

Prostitutke morale nositi ogrtače da se zna čime se bave

Na katu bordela nalazi se pet soba, a svaka od njih ima i terasu s koje su prostitutke mamile, dozivale i dražile klijente. Povjesničari pretpostavljaju kako su seks-radnici tada morali plaćati porez te su se pridržavali određenih propisa kako bi se razlikovali od drugih ljudi.

1024px-Pompeii_Brothel_2_(5948971727)

Primjerice, žene su morale nositi ogrtač crveno smeđe boje, a kosu su bojale u plavo. Osim toga, prostitutke su se dijelile i u nekoliko kategorija s obzirom na to koju su klijentelu posluživale, kao i koje su usluge obavljale.

Koliki utjecaj na buđenje mašte ovakvi crteži imaju, dokazuje slučaj iz 2014. u kojem je uhićeno troje turista zbog "uprizorenja scena sa zidova", donosi Express.hr.

Foto Wikimedia

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.