Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Što čitati?

Probudite se u svijetu gdje je sve moguće: Alis Pečarić-Marić donosi pet inspirativnih knjiga za početak godine

Izvor: Privatna fotografija
Izvor: Privatna fotografija
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 17:21 2019-01-03T17:21:00+01:00

Odvažne žene ne samo da kreiraju vlastitu budućnost, one ostavljaju trag dugovječniji od tinte na stranicama knjiga. One oporučno ostavljaju mogućnost da se ostvare snovi. Vođeni snovima kao lajtmotivom pitali smo Alis preporuku za pet inspirativnih knjiga s kojima biste trebali započeti 2019. godinu.

Teško da postoji i jedan ljubitelj knjiga na regionalnoj sceni koji nije barem čuo, ako ju već nije posjetio, za stranicu ˝Čitaj knjigu˝. Hrvatska inačica Alise u zemlji čudesa, kada govorimo o utemeljiteljici stranice Alis Pečarić-Marić, svakako bi se zvala – Alis u zemlji knjiga, i ne bismo puno pogriješili jer nas Alis svakodnevno, neumorno i bonvivanski preporukama, citatima i recenzijama knjiga vraća u svijet korica i stranica, kako na Facebooku tako i na Instagramu te na svojoj web stranici.

Njenu Facebook stranicu je lajkalo preko 450.000 ljudi, a na Instagramu ima preko 60.000 pratitelja. Njena intervencija u misaoni prostor postala je internacionalna jer su njenu strast prema knjigama prepoznale i susjedne države.

Po struci diplomirana pravnica, 22 godine je uspješno vodila urede uprava velikih kompanija, a prije sedam godina je nenadano ostala bez posla unatoč velikom iskustvu i znanju četiri strana jezika. Ono što se činilo kao kraj njene karijere postalo je početak.

Otkaz u pedesetoj je, kaže, najbolje što joj se dogodilo jer se napokon posvetila sebi.

IMG_7945

Alis zaista jest promjena koju je željela vidjeti u svijetu, a promjene uvijek zahtijevaju odricanja, luđačku hrabrost i ono najvažnije – snove, a Alis je sanjala da živi od onoga što voli raditi.

Odvažne žene ne samo da kreiraju vlastitu budućnost, one ostavljaju trag dugovječniji od tinte na stranicama knjiga. One oporučno ostavljaju mogućnost da se ostvare snovi.

Vođeni snovima kao lajtmotivom pitali smo Alis preporuku za pet inspirativnih knjiga s kojima biste trebali započeti 2019. godinu.

Njenu novogodišnju preporuku prenosimo u cijelosti:

Svaki dan pronađite vremena za pročitate nešto dobro. Ispunite svoj um sjajnim mislima i zamislima. „Dokle god živiš, uči živjeti“, rekao je rimski filozof Seneka. Dobra knjiga može promijeniti vaš način života.

Za što bolju i uspješniju 2019. godinu odabrala sam pet odličnih naslova koji će vam proširiti horizonte, koje će vas inspirirati i pokrenuti. Čitanje je jedna od najboljih disciplina za „držanje smjera“ i održavanje uspješnosti.

Zanimljive i teške sudbine junaka ovih knjiga će biti dobra priprema za prepreke koje bi vam se mogle naći na životnom putu, ali i kako biste svoju dušu preplavili nadom i nadahnućem.

Samo jedna zamisao iz jedne jedine knjige dovoljna je da čovjeka uzdigne na posve novu razinu te iz korijena izmjeni njegov svjetonazor. Neka vam stoga 2019. godina bude ispunjena inspirativnim knjigama.

Osim toga, ove će vas knjige natjerati na razmišljanje o smislu života i što znači izgraditi pravu vezu s drugim ljudima, odvest će vas negdje drugdje, bilo da ste u prirodi ili kod kuće na kauču. Ruke koje odlažu sjajnu knjigu, više nikada neće biti iste.

1) Znam zašto ptica u kavezu pjeva – Maya Angelou

Epohalno djelo ikone afroameričke književnosti Maye Angelou konačno je prevedeno na hrvatski jezik i dostupno hrvatskim čitateljima. Maya je tridesetih godina prošlog stoljeća odrasla s bakom u siromašnoj ropotarnici na rubu plantaže pamuka.

Ova knjiga o odrastanju, prva od šest autobiografskih knjiga kultnog statusa, govori o prkosnoj i svestranoj crnoj djevojci koja se bori protiv nezamislivog otpora. U isto vrijeme pjeva najljepšu himnu ženskog i ljudskog glasa koja mijenja moć riječi i mašte. Čitajte jedan od vrhunaca svjetske literature.

maya-znam zašto priča

2) Egzil za početnike – Velimir Čolić

Bez novca i bez prijatelja, pripovjedač napušta ratne rovove na području bivše Jugoslavije i nakon puta po uspavanoj Europi, ponovno se nalazi u Rennesu.

Govori tri francuske riječi: Jean, Paul i Sartre, i već je objavio tri romana - u zemlji koja više ne postoji. U Francuskoj mora pohađati tečaj jezika za nepismene.

Između afričkih obitelji i ruskih bivših vojnika, Velimir uči najvažnije strategije preživljavanja, iščekujući status azilanta, ali prije svega, bori se da ne nestane kao bezimeni izbjeglica među mnogima, već da ostane pisac.

Piše na francuskom, donedavna nepoznatom jeziku, a izdavač mu postaje slavni Gallimard. Zvuči nevjerojatno. Poetski napisana autobiografija koja vas osvaja na prvu.

Na trenutke tužno, na trenutke beskrajno duhovito Čolić govori o egzistencijalnom iskustvu pljačke svoje domovine i pronalaženju novog doma na stranom jeziku. Hrabrost ne trebamo u času kada doživimo udarac, već za onaj dugotrajan, mukotrpan uspon, za povratak u prisebnost, vjeru i sigurnost.

egzil

3) Ljubav prema nesavršenom – Haemin Sunim

Budi sretan i nesavršen.

Naše konstantno traženje savršenstva uvijek iznova ometa naš pogled na ljepotu sadašnjosti. A upravo ti mali, nesavršeni trenuci čine naše živote posebnim. Ne tragajte za savršenstvom, ali ne odustajte od potrage za tihim i sretnim trenutcima.

Ako uspijemo promatrati sadašnji trenutak s blagošću i ljubavlju, doista možemo osjetiti puninu i bogatstvo naših života. Bilo da je to sjećanje na ljubav naše majke, sjećanje na školske dane i dječja prijateljstva, sreća u odnosu na gledanje naše djece kako odrastaju - naši su životi puni izvora topline i radosti.

Ništa ne mora biti savršeno. Važnije je da bude stvarno. Zen budistički redovnik Haemin Sunim u ovoj knjizi dijeli svoju godinama sakupljanu mudrost o brizi za sebe, podsjećajući nas da se najprije trebamo prihvatiti u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima. Tek kada pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

ljubav prema nesavršenom

4) Neispričane priče – Rajko Grlić

Filmske scene jednog stvarnog života čiji protagonist postaje sve više svjestan smrtnosti vješto su pretočene u knjigu. Čitajući ovu zanimljivu i duhovitu autobiografsku prozu, koja je napisana kao niz filmskih scena (ili scenarija), shvatila sam da je Rajko Grlić, osim što je odličan režiser, i sjajan pisac.

Od prve me je rečenice zainteresirao za svoj bogato proživljeni život. Kroz knjigu stalno putujemo i kao da izlazimo iz nekog vlaka ili vozila i zaustavljamo se na Rajkovim životnim stanicama.

Neke od njih su konstantne, stalno se u njih vraća pa opet odlazi, a neke su samo usputne ili jednokratne. Tako nas redovito vodi u Zagreb – svoj rodni grad, Prag – grad u kojem je studirao, Motovun – gradić u kojem je stvorio kultni filmski festival, Gorjane – njegovu istarsku adresu, Athens u američkoj državi Ohio – gdje mu je američki dom i New York.

Priče su ispričane u obliku anegdota, sjećanja, susreta, večera uz boce omiljenog vina, ali i kroz prizmu raznih ljudskih sudbina. Ne znam čije su me se sudbine više dojmile.

Rajkove, ili njegove zamršene, kozmopolitske, multinacionalne obitelji, njegovih kolega, prijatelja ili pak poznatih svjetskih glumačkih zvijezda. Svakako čitajte ovaj leksikonski abecedarij koji će vas nasmijati, ali i dati vam misliti u kakvoj mi to državi živimo i tko nam zapravo kroji živote.

rajko-grlić

5) Podzemna željeznica – Colson Whitehead

Vrhunsko književno ostvarenje Colsona Whiteheada nije bez razloga ovjenčano mnogim važnim književnim nagradama. Priča je to o očajničkom putu prema slobodi jedne ropkinje i o povijesti koju dijeli cijeli ljudski rod.

Cora, ropkinja na plantaži pamuka u Georgiji ima težak život. Odbačena je ne samo od bijelaca nego i od svojih Afrikanaca. Očajnički se želi domoći slobode.

S prijateljem Caesarom koji joj otkriva postojanje tajne podzemne željeznice bježi na sjever, ali nevolje i nesreće ih ne prestaju pratiti. U bijegu Cora u obrani ubija jednog bijelog dječaka.

Za petama im je Ridgeway, zloglasni i neumoljivi lovac na robove koji se još nije oporavio od bijega Corine majke. Priča je to o volji i snazi nesalomljive žene koja će vas sigurno dirnuti i nadahnuti.

podzemna željeznica

Sve ove prekrasne knjige nas uče da ničiji život nije bez tegoba. Svatko od nas nosi svoj križ. Upravo nam te tegobe daju priliku da rastemo, dok se u borbi za rješavanje problema i izazova koje život postavlja pred nas, bruse naši talenti i jača naša izdržljivost.

sve knjige

unnamed (5)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.