Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Zadnje misli velikog uma

Prije smrti Hawking je bio jasan: Nema boga ni života nakon smrti

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 15:15 2018-10-16T15:15:34+02:00

Posthumno je objavljenja zbirka eseja i članaka Stephana Hawkinga "Kratki odgovori na velika pitanja". Snimka posljednjih razmišljanja jednog od najvećih znanstvenika našeg vremena, puštena su na predstavljanju knjige, a ono o čemu Hawking govori, prkosi vjernicima.

 

U svojoj zadnjoj tiskanoj publikaciji koja je objavljena posthumno, Stephan Hawking govori o budućnosti ljudske vrste koja, smatra, nije posve svjetla, a zauzima i jasan stav po pitanju života nakon smrti. Odgovarajući na ta pitanja u posljednjim mjesecima svog života, rekao je da je došao do "duboke spoznaje" da nema života nakon smrti ili nekog vrhovnog bića.

- Svi smo slobodni vjerovati što želimo, a moje je mišljenje da je najjednostavnije objašnjenje da boga nema. Nitko nije stvorio svemir i nitko ne upravlja našim sudbinama. To me vodi do duboke spoznaje da nema raja ili života nakon također. Mislim da je vjerovanje u život nakon smrti samo željno razmišljanje. To se kosi sa svime što znamo u znanosti. Mislim da kada umremo da se vratimo u prašinu. No postoji način na koji živimo dalje, utječući na druge, a to su geni koje prenosimo našoj djeci, prenosi Hawkingove riječi The Telegraph.

Hawking je krenuo pisati ovu knjigu ponukan činjenicom da su ga čitavog života uvijek pitali ista pitanja. S pisanjem je krenuo u zadnjoj godini života, no s obzirom na smrt koja ga je zatekla ovog proljeća u 76. godini života, njegova obitelj i akademski kolege dovršili su knjigu prema materijalima iz njegove osobne arhive.

Foto Facebook

Knjiga je predstavljena ovog ponedjeljka, a na predstavljanju je puštena i snimka njegove zadnje poruke za svijet u kojoj Hawking upozorava da su obrazovanje i znanost u većoj opasnosti nego ikad prije i da se stručnjaci ne poštuju dovoljno. Evidentan primjer za to je davanje sudbine jedne nacije u ruke osobi poput Donalda Trumpa, poručuje znanstvenik.

Znanost još uvijek mora odgovoriti na mnoga pitanja i riješiti mnoge probleme, no upravo o njoj ovisi budućnost života mladih na Zemlji.

Riječi oca snažno su dirnule i njegovu kćer Lucy Hawking, prenosi The Independent.

- Bio je veoma zabrinut da u vremenu kada su izazovi postali globalni, mi postaje izrazito lokalni u svom razmišljanju. To je poziv ujedinjavanju, humanosti, povezivanju ljudi da bi se mogli suočiti s izazovima koji su ispred nas, objasnila je ciljeve knjige svog oca Lucy Hawking.

Deset kratkih Hawkingovih odgovora na velika pitanja

1. Ima li boga?

Ne. Nitko ne upravlja našim svemirom.

2. Kako je sve počelo?

Velikim praskom

3. Što se nalazi u crnoj rupi?

Padanje u crnu rupu definitivno je loša vijest. Ako bi to bila zvjezdana crna ruka, postali biste špageti prije negoli dođete do horizonta.

4. Možemo li predvidjeti budućnost?

I da i ne. Zapravo, zakoni nam omogućuju predvidjeti budućnost, ali u praksi je to previše teško.

5. Je li putovanje kroz vrijeme moguće?

Prema našem sadašnjem saznanju putovanje u prošlost ne može se isključiti.

6. Hoćemo li preživjeti na Zemlji?

Sadašnji svjetski poredak ima budućnost, ali će biti dosta drugačiji.

7. Postoji li inteligentni život u svemiru?

Postoje oblici inteligentnog života gore. Moramo biti oprezni u odgovoru dok se još ne razvijemo.

8. Trebamo li kolonizirati svemir?

Očekujem da ćemo u idućih stotinu godina moći putovati bilo gdje u Sunčevom sustavu.

9. Hoće li nas nadmudriti umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija jako je dobra u postizanju ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, imamo problem.

10. Kako da oblikujemo budućnost?

Zapamtite gledati gore u zvijezde, a ne dolje u svoja stopala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.