Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Ljepotica i zvijer

Potresna istinita priča iza legendarnog Disneyjevog naslova: "S deset je godina poslan u kavezu, kao poklon kralju"

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 21:18 2019-03-12T21:18:15+01:00

Tragična, ali istinita priča, stoji iza omiljenog naslova Disneyjevog klasika - "Ljepotica i zvijer".

Malo tko nije pogledao animiranu verziju "Ljepotice i zvijeri". 2017. je prikazan i igrani film, u kojem glavnu ulogu tumače Emma Watson i Luke Evans. Romantična bajka o borbi između dobra i zla, te ljubavi između ljepotice i zvijeri kakvu znamo s ekrana, u stvarnosti je daleko od istine. 

Disneyjev klasik vuče korijene iz tamne prošlosti. Stotinama godina, svijetom kruže narodne priče u kojima se opisuje ljudska mladenka i životinjski mladoženja. Francuska književnica Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, 1740. godine je objavila prvu pisanu verziju popularne priče "Ljepotica i zvijer". Njezina se priča temeljila na tužnoj, ali istinitoj priči, doznajemo s Curiosityja.

Putovanje dječaka u kavezu

Prava "zvijer" iz njezine priče, zapravo je bio čovjek s vrlo rijetkim stanjem. Petrus Gonsalvus se rodio davne 1537. godine na Kanarskom otočju. Prva je osoba za koju je službeno utvrđeno da pati od hipertrihoze, odnosno prekomjerne dlakavosti. Hipertrihoza je u žargonu poznatija pod nazivom "sindrom vukodlaka". Uzrok prekomjerne dlakavosti kod čovjeka, otkriven je tek 2011. godine, kad su znanstvenici utvrdili da se događa jednako kod muškaraca i žena. U svijetu postoji manje od 100 zabilježenih slučajeva.

Gonsalvus je nažalost rođen u krivo vrijeme. Kada je imao tek deset godina, zaključan je u kavez i brodom poslan u Francusku, kao poklon za krunidbu kralja Henrija II. Iako je prvotno bio zaključan u tamnicu i medicinski tretiran kao da je stvarno "zvijer", doktori su naposljetku zaključili da se ipak radi o djetetu. Kralj Henry je dječaku pružio mogućnost obrazovanja. Smatrao je da dječak neće biti sposoban učiti. Ali, Petrus je uskoro postao fluentan govornik različitih jezika, uključujući i latinski, prenosi Curiosity

Misija kraljice Katarine

Petrus je postao toliko uspješan, da je postao i dio dvora. Živio je normalnim životom dok se u priču nije upetljala Katarina de' Medici, koja je nakon smrti kralja Henrija, zauzela njegovo prijestolje. Njezina je okrutnost bila nadaleko poznata i zabilježena u povijesnim dokumentima. Stoga ne čudi da joj je misija postala pronaći odgovarajuću ženu za Petrusa. Nije sigurno je li joj ideja da oženi "zvijer" za "ljepoticu" bila smiješna ili je jednostavno htjela vidjeti hoće li i njegova djeca patiti od iste, prekomjerne dlakavosti. 

Katarina de' Medici je naposljetku pronašla prikladnu mladenku. Djevojka se također zvala Katarina i uskoro su se ona i Gonsalvus vjenčali. Unatoč prvotnim namjerama kraljice Katarine, dvoje je ljubavnika imalo skladan brak narednih 40 godina, te sedmoro djece. 

Istovremeno lagodan i neopisivo težak život

Nažalost, nije sve bilo potpuna bajka. Prema različitim izvještajima, četvero ili petero njihove djece, pogođeno je istim poremećajem. Čitava je obitelj bila prisiljena paradirati europskim dvorovima, kao oblik zabave. Iako na raznim portretima čitava obitelj nosi elegantnu odjeću, u stvarnosti su bili iskorištavani za zabavu i istraživanja diljem kontinenta. Da priča bude tužnija, djeca su slana drugim članovima kraljevskih i plemićkih obitelji, kao pokloni."Situacija je bila vrlo neobična. Nisu bili niti zatočeni, niti slobodni - ali bili su plaćeni", zaključio je autor Gonsalvusove biografije, Zapperi, za Curiosity. Gonsalvus i njegova obitelj je uživala određeni stupanj lagodnog života, ali pod koju zapravo cijenu? 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.