Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
14. prosinca 2019.
Sigurna za gledanje

Počela nebeska predstava: Vidljiv djelomično pomračen Mjesec, pomrčina od 21.30

foto Reuters
foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2018. u 20:53 2018-07-27T20:53:00+02:00

Imat ćemo prigodu golim okom vidjeti čak četiri sjajna planeta na našem nebu. Redom od zapada prema istoku, po liniji ekliptike (koja je položena prema jugu) nalazit će se tako Venera, Jupiter, Saturn i Mars koji je prividno u neposrednoj blizini Mjeseca

Kako smo već najavili, večeras se zbiva potpuna pomrčina Mjeseca. I to ne bilo kakva već, kako nam veli Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini, najdulja po trajanju "totaliteta" za narednih 105 godina. Tumpić pojašnjava da je ova pomrčina zanimljiva jer se događa još i prije nego što Mjesec izađe na liniju vidljivosti iznad horizonta. Mjesec je tako u 20:29 sati izašao nad istočnim obzorjem već djelomice pomračenog diska. Istovremeno, "na drugom kraju svijeta", Sunce je zašlo na sjeverozapadu nekoliko minuta kasnije, u 20:37 sati. Nebeska predstava dakle počela je i prije zalaska Sunca.

- Kako minute i sati budu odmicali, tako će Mjesečev disk biti sve više pomračen, a u 21:30 sati počinje potpuna pomrčina koja će trajati sve do 23:13 sati. Nedugo iza ponoći (00:19) i posljednji djelić Mjeseca izlazi iz Zemljine sjenke, veli Tumpić pojašnjavajući da će cijelo događanje trajati još i dalje, dok Mjesec ne izađe i iz Zemljine polusjenke, ali ono nije toliko markantno za gledanje golim okom, a ni instrumentima. Za razliku od pomrčine Sunca, napominje Tumpić, ova je pomrčina u potpunosti sigurna za gledanje.

PXL_270718_21501205
Pomrčina Mjeseca, foto Reuters, Pixsell

- Važno je samo da se u početku pomrčine zateknete na prostoru koji ima neometan pogled k istoku, a kasnije i prema jugu. Opažanje je moguće golim okom, no posjedujete li dalekozor ili teleskop sada je prava prigoda da kroz njihova "stakalca" dobijete i onaj 3D utisak našeg prirodnog satelita, kaže voditelj Astronomske udruge Vidulini.

Atraktivne fotografije

- Moderni mobiteli omogućit će, uz dobro kadriranje, lijepe, atraktivne sličice za osobnu uporabu ili dijeljenje putem društvenih mreža, pojašnjava Tumpić te dodaje da će se, od 21:30 do 22:13 sati, odnosno u fazi totaliteta kad je cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjenci, golim okom moći vidjeti cijelu paradu planeta, pa će ova pomrčina biti još atraktivnija.

- U tom vremenu imat ćemo prigodu golim okom vidjeti čak četiri sjajna planeta na našem nebu. Redom od zapada prema istoku, po liniji ekliptike (koja je položena prema jugu) nalazit će se tako Venera, Jupiter, Saturn i Mars koji je prividno u neposrednoj blizini Mjeseca. Sjajna Venera, pojašnjava, od nas će biti udaljena 127 milijuna kilometara. Ona zalazi u 22:22 sati, točno u vrijeme maksimuma totaliteta pomrčine Mjeseca. Jupiter je nešto slabijeg sjaja, ali i dalje markantan, udaljen od nas 770 milijuna kilometara. Od Saturna nas pak dijeli nepunih milijardu i četiristo milijuna kilometara, njegov je sjaj još slabiji od prethodna dva planeta. Naposljetku, tu je i Mars u opoziciji na dan pomrčine Mjeseca, udaljen od nas "svega" 58 milijuna kilometara, jasne crvenkaste boje i sjajnosti "između" Venere i Jupitera. Oko sat vremena nakon zalaska Sunca sva će četiri planeta biti lako uočljiva golim okom.

Početak ulaska Mjeseca u Zemljinu sjenku dogodio se, ponovimo, točno u 19:14:49 sati po našem vremenu (sva navedena vremena su GMT+2) no, u to vrijeme Mjesec još uvijek nije izašao nad linijom obzora. Točno u 20:29 sati Mjesec kod nas je izašao već djelomice pomračen. Maksimum pomrčine je u 22:22 sata. Mjesečev disk napušta Zemljinu sjenku u 00:19 sati, odnosno već u subotu rano iza ponoći. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.