Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Nevjerojatan podatak

Ostavili auto na suncu u Zagrebu pa izmjerili temperaturu. Šokirat će vas rezultat

Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2019. u 15:21 2019-08-13T15:21:47+02:00

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev

U parkiranom automobilu na suncu u ponedjeljak je izmjeren 81 stupanj Celzijev, priopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja.

Najavili su da će iduće godine, zbog duljih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara.

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.