Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
RIJEČ STRUKE

Oko crno-plave kombinacije lome se koplja, no tamne boje predstavljaju moć, snagu i autoritet

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2018. u 11:09 2018-07-11T11:09:00+02:00

Dres je fantastičan; bez obzira na to što nije u klasičnoj crveno-bijeloj varijanti, mislim da će obilježiti nastup naših reprezentativaca na ovom prvenstvu, a ako osvoje naslov, postat će »iconic«, kazala nam je Martina Čičko-Karapetrić koja sa sestrom djeluje u brendu Boudoir

Predstavljen tri mjeseca uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva, pričuvni dres Hrvatske nogometne reprezentacije već je nakon prvih pojavljivanja u medijima postao pravi hit.

»Crna boja nam ne paše, ja to najbolje znam. Sasvim se drugačije osjećaju u svojem dresu. Ovo su akrobacije bez legitimiteta, ja bih ga mijenjao«, kazao je tada legendarni Miroslav Ćiro Blažević, tko zna je li u međuvremenu promijenio mišljenje.

Po uzoru na dresove mnogih reprezentacija te stranih i domaćih klubova, rezervni je dres za ovo natjecanje prvi put u povijesti crno-plave boje. U 17 godina partnerstva Nikea i HNS-a hrvatska reprezentacija sudjelovala je u trima svjetskim i četirima europskim prvenstvima, a Nikeovi su dizajneri za ovaj mundijal odlučili povećati prepoznatljive kvadrate koji sada imaju i poseban detalj na rubovima. Crno-plavi kvadrati nalaze se na prednjoj strani dresa, dok je poleđina crna.

Dres je fantastičan

Iako je Hrvatska nogometna reprezentacija donedavno bila prepoznatljiva po dresovima u crveno-bijeloj kombinaciji boja, igrače sa Svjetskog prvenstva u Rusiji većina će pamtiti po rezervnom dresu. Naime, naši su nogometaši u »klasičnom« crveno-bijelom dresu igrali samo prvu utakmicu protiv reprezentacije Nigerije, dok su protiv Argentine, Islanda, Danske i Rusije do pobjede došli u novoj, tamnoj kombinaciji kreiranoj za ovo natjecanje. U sada već prepoznatljivim crno-plavim dresovima igrat će i danas protiv Engleske.

Kako im se sviđa crno-plavi dres u kojem je Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala sve utakmice na SP-u osim prve, a igrat će i večerašnju, pitali smo neke od najpoznatijih hrvatskih dizajnerica i najpoznatijeg primorskog dizajnera.

– Dres je fantastičan; bez obzira na to što nije u klasičnoj crveno-bijeloj varijanti, mislim da će obilježiti nastup naših reprezentativaca na ovom prvenstvu, a ako osvoje naslov, postat će »iconic«, kazala nam je Martina Čičko-Karapetrić koja sa sestrom djeluje u brendu Boudoir.

S njom se složila i sve traženija dizajnerica Diana Viljevac.

– Crno-plavi pričuvni dres je vrlo interesantnog, nešto suptilnijeg dizajna od dobro poznatih »kockica«. Primjećujem da tamne boje i veći kvadrati većini, ako ne i svim našim reprezentativcima, izvrsno pristaju. Dresovi su sofisticirani, elegantni i moderni i priznajem da sam bila ugodno iznenađena viđenim, otkrila je Viljevac.

– Koji god dres naša reprezentacija iznese kao »pričuvni« čak i da je najbolje dizajnersko riješenje smatram da ne može zamjeniti dres crveno bijelih kvadratića. To je dres koji predstavlja hrvatski sport u cijelosti, po tome smo prepoznatljivi i to se ne »dira«. Crno-plavi dres nije dres koji nas predstavlja, kad imaš kvadratiće onda ih za rezervni dres samo mjenjaš u drugu boju? Dizajnerski vrlo aljkavo..., kazao nam je Juraj Zigman.

Naš trademark

Đurđica Vorkapić koja je nedavno predstavila kolekciju muških kupaćih kostima oduševljena je viđenim.

– Dres koji trenutno nosi naša momčad po meni je odličan, dodala bih još crvene detalje, ne nametljive, ali da se provlače kao element prepoznatljivosti. Dres ne odvlači pažnju, fokus je na igračima i na njihovoj igri. Izgledaju moćno, a taj vizualni element je od izuzetne važnosti, tvrdi Vorkapić koju smo kao i ostale sugovornike pitali i može li ova kombinacija boja baciti u drugi plan legendarne »kockice«.

– Promjene su uvijek dobrodošle. Međutim, mišljenja sam da se mogu koristiti i jedni i drugi. Jedno ne isključuje drugo, govori dizajnerica brenda Hippy Garden.

– Apsolutno ne. Pričamo o dresu koji bez obzira na igru i plasman naše reprezentacije sada i bilo kad prije on je toliko prepoznatljiv da je postao naš trademark, naš cod, tvrdi Zigman, a evo što kaže Čičko Karapetrić:

– Mislim da se upravo zbog te kombinacije ističu na terenu, pogotovo što kontrastiraju šarenim, crveno-bijelim tribinama koje će uvijek biti i ostati prepoznatljivi trademark hrvatske repke.

S njom se složila i Viljevac.

– Ne znam kolike su šanse da prepoznatljive »kockice« padnu u zaborav, no osobno ne bih imala ništa protiv, s obzirom na to da su i novi dresovi i naši nogometaši u njima užitak za gledanje.

Prepoznatljivost u detaljima

Sve sugovornike pitali smo kakvo bi bilo njihovo rješenje za dres hrvatske nogometne reprezentacije.

– Žao mi je da dres nema neku važnost za našu zemlju i u nekom drugom spektru. Žao mi što se ne proizvodi u Hrvatskoj i što dizajn nije rezultat hrvatskih dizajnera. Naravno sve se vrti oko početnog dresa Miroslava Šuteja, ali redizajn i sve ostalo dio je mašinerije u kojoj hrvatski kreativci, dizajneri, grafičari nemaju baš mogućnosti utjecati. Žao mi je da uz mogućnost koju imamo dres reprezentacije nije 100 posto made in Cro. Talijani bi od srama propali u zemlju da su bilo što osim Made in Italy. Kažem da ako ništa drugo bar da se zabavimo dizajnom, kritičan je Kostrenjanin Zigman kojeg su oduševili Nigerijci i Francuzi.

– Dres Nigerije ima savršen kolorit i bilo ga je štos vidjeti na terenu i francuski dres koji ima dugmić. Jako chic, dodao je Zigman.

Martina Čičko Karapetrić otkrila je da bi koristila istu kombinaciju boja, ali da bi se osim kvadratima, poigrala i drugim oblicima, a Vorkapić smatra da se tom temom treba dublje pozabaviti.

– Svakako bih naglasak dala na prepoznatljivost u detaljima, tom temom bi se valjalo dubinski pozabaviti.

Svoje viđenje savršenog dresa opisala nam je i Viljevac.

– Moj dizajn dresa bi svakako bio bliži ovoj novoj crno-plavoj verziji, tamnijih boja, elegantnog i profinjenog izgleda. Tamne boje, posebice crna, oduvijek su predstavljale moć, snagu i autoritet, pa bih posebno pazila na odabir boja da i na taj način naši igrači ostave dobar dojam na terenu, naglasila je Viljevac kojoj se uz hrvatski dres svidio i onaj japanski.

– Zamijetila sam dres japanske reprezentacije i svakako bih u tom smjeru išla kada bih smišljala vlastiti dizajn. Tamne boje, lijepi i blagi kontrasti te klasika razbijena simpatičnim linijama koje za njih imaju posebno značenje te je time i dres poseban, zaključila je Viljevac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.